Linkuri accesibilitate

Schimbări de echipă și strategie la Washington


Barack Obama cu James Jones și înlocuitorul său Donilon la Washington

Uzura echipei Obama s-a produs mai repede pentru că administrația a fost confruntată, de la bun început, cu un mare număr de probleme grave, între care criza economică.


La jumatatea mandatului presedintelui Barack Obama un numar de consilieri principali si ministri isi anunta intentia de a parasi administratia. Despre cine e vorba – va relata in continuare corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Majoritatea analistilor considera ca plecarile de la Casa Alba se inscriu intr-un ciclu firesc, de obicei consilieri raminind alaturi de presedinte circa doi ani. Este o munca de mare uzura si nu sint multi cei care sint dispusi sa-si sacrifice viata de familie si cariera timp mai indelungat. Republicanii din opozitie spun ca atit de multi apropiati ai lui Obama parasesc o corabie in deriva, ca urmare a unor erori de judecata politica, in ultimii doi ani.

Intre plecarile preconizate se numara ministrul apararii, Robert Gates, care a spus ca spera sa se poata retrage la inceputul anului viitor. Apoi, strategul Casei Albe, David Axelrod vrea sa se intoarca la Chicago si de acolo sa se ocupe de realegerea lui Obama in 2012. In aceste conditii, purtatorul de cuvint al Casei Albe, Robert Gibs si-ar putea modifica rolul, catre unul mai strategic, la Casa Alba sau ar putea deveni liderul Comitetului National Democrat.

Aceste schimbari anuntate urmeaza plecarii consilierului principal pentru securitate nationala, generalul James Jones si majoritatii echipei de consilieri economici. Larry Summers, care conduce aceasta echipa urmeaza sa revina la Universitatea Harvard, inainte de sfirsitul anului. Fostul sef al consilierilor prezidentiali, Rahm Emaluel candideaza pentru postul de primar la Chicago.

Aceste plecari ii ofera lui Obama sansa de a-si modifica echipa, in pragul alegerilor din noiembrie, in care se decide controlul asupra Congresului. Popularitea presedintelui a scazut de la 70%, anul trecut, la circa 45% acum. In aceste conditii e nevoie de o schimbare de strategie si de echipa. Ceea ce face actuala situatie mai putin obisnuita este ca plecarile sint anuntate inainte de alegeri si nu dupa, cum s-a intimplat de exemplu in timpul presedintiei Clinton, in anii 90.

Analistii politici apreciaza ca uzura echipei Obama s-a produs mai repede si pentru ca administratia a fost confruntata, de la bun inceput, cu un mare numar de probleme grave, intre care criza economica. In materie de politica externa, plecarea lui Jones este interpretata ca fiind legata de frictiuni interne, la Casa Alba. Generalul este un prieten apropiat al senatorului McCain, adversarul republican al lui Obama in 2008. El a fost adus ca sa ofere asigurari armatei, odata cu preluarea puterii de catre democrati, dar in ultimii doi nu s-a inteles in multe privinte cu alti consilieri principali intre care Axelrod si Rahm Emanuel.
XS
SM
MD
LG