Linkuri accesibilitate

„Twitter Revolution - Episode One Moldova”


Afișul lansărilor de carte la standul editurilor moldovene de la Tîrgul de carte de la Frankfurt pe Main
Afișul lansărilor de carte la standul editurilor moldovene de la Tîrgul de carte de la Frankfurt pe Main

Interviu cu Iurie Bîrsa, președintele Editurii Arc la Tîrgul de carte de la Frankfurt pe Main.


Aseară la Frankfurt pe Main și-a închis porțile Tîrgul de carte cel mai important din Europa, la care au fost prezente și patru edituri din R. Moldova. Iurie Bîrsa, președintele Editurii Arc, care a lansat la tîrg un volum în limba engleză, Twitter Revolution. Episode One Moldova, a acordat un interviu Europei Libere. Victor Eskenasy Moroșan i-a adresat cîteva întrebări despre noua carte și, în general, situația politicii culturale și a cărții în Moldova:

[Europa Liberă: Sînteți un adept al noilor tehnologii și le susțineți cu ocazia Tîrgului... ?]

Iurie Bîrsa, președintele Editurii Arc
Iurie Bîrsa
: Indiscutabil. Cunoaștem cu toții ce a avut loc în 2009 la 7 aprilie și am numit acest fenomen twitter. Cu această ocazie am și lansat o carte, editată de Editura Arc și Editura Știința, din Chișinău. Twitter Revolution, cartea care vorbește despre acest fenomen și cum a adunat masele în Piața Marii Adunări Naționale. Tot tineretul s-a adunat informîndu-se pe de Internet, Facebook, din mesaje sms, transmise unul altuia, a fost un fenomen de avalanșă.

Europa Liberă: Cine sînt autorii cărții ?

Iurie Bîrsa: Avem un îngrijitor de ediție, este Adrian Ciubotaru, aflat aici alături de noi și sînt mai multe articole ale unor personalități, atît din R. Moldova, cît și din Franța, Olanda, România, care au lăsat o amprentă în această carte.

Europa Liberă: Ați făcut legături aici la Frankfurt pentru a o răspîndi în lume ?...

Iurie Bîrsa: Indiscutabil, multă lume s-a lăsat interesată de această carte, de acest fenomen, și care va fi rezultatul urmează să vedem. De regulă, contractele se fac după eveniment.
Standul R. Moldova cu volumele „Twitter Revolution”


Europa Liberă: Ce tiraj are o asemenea carte ?


Iurie Bîrsa: Pentru Tîrgul de carte am făcut-o la un tiraj de 400 de exemplare, fiindcă am făcut-o în limba engleză. Urmează să o edităm în limba română cu o eventuală lansare la Tîrgul de carte Gaudeamus din București.

Europa Liberă: Calitatea pozelor pare să fie excelentă...

Iurie Bîrsa: Exact. Pozele le-au oferit fotografi de la noi din Chișinău, profesioniști și care grație profesionismului lor au obținut această calitate a cărții.

Europa Liberă: Cum ați rezuma situația cărții la ora actuală la Chișinău și în Moldova în general ?


Iurie Bîrsa: Nu aș scoate situația cărții de la Chișinău din contextul situației cărții în lume. Cartea, în general, vrem sau nu vrem, este într-un declin fiindcă dacă ne întoarcem la noile tehnologii, a apărut ipad-ul, digital reader book... sînt o nouă tendință în lume. Site-ul Amazon a realizat anul trecut mai mult de 50 de procente de vînzări de carte în versiune electronică în detrimentul, să spun așa, al cărții clasice. Deci cartea digitală cîștigă teren.

Europa Liberă: Și ce șanse are să se răspîndească în Moldova? Au oamenii bani să cumpere o carte digitală ?

Iurie Bîrsa: Asta întrebare mi-o pun și eu. Fiindcă am făcut un studiu de marketing acum la Tîrgul de carte de la Frankfurt și am ajuns la concluzia că, pentru moment, neavînd clasa medie, cam puțini ar putea să-și permită acest lux de a plăti o sută și ceva, pînă la 300 de euro pe un digit book, un reader book. Dar lucrurile acestea par acum imposibile; în doi-trei, patru ani, eu cred că situația se va normaliza și nu putem să oprim acest val al noilor tehnologii, iar ele se vor răspîndi și în țările Europei de Est cu certitudine.

Europa Liberă: Ca editor de carte, ce așteptați de la viitoarele alegeri și cum le vedeți ?


Iurie Bîrsa: Aștept o schimbare în bine. In primul rînd aștept o stabilizare a situației politice în R. Moldova, care ar fi o condiție de a putea dezvolta relațiile economice atît cu țările din Europa de Vest cît și cu Europa de Est. Fiindcă, în primul rînd această stabilitate ne-ar permite să ajungem la un nivel economic înalt, similar cu cel al statelor dezvoltate din Europa de Vest. Asta ne-o dorim.

Europa Liberă: Cine poate face așa ceva: Alianța pentru Integrare Europeană ?

Iurie Bîrsa: Sigur AIE ar putea face, dacă ar trage niște învățăminte din greșelile comise într-un an de guvernare. Și șansele sînt mari, dar ne trebuiește și puțină inspirație, puțină răbdare, dar și mai multă inteligență.

Europa Liberă: Din punctul de vedere, iarăși, al editorului, politica culturală a guvernului Alianței, cît s-a putut face într-un an, v-a ajutat, v-a stimulat... ?

Iurie Bîrsa: Ar trebui acum să recunosc, fiindcă a fost un an foarte greu de guvernare și Alianța, diriguitorii noștri, în primul rînd, s-au gîndit la asigurarea oamenilor cu cele necesare, adică pensii, pentru a fi plătite salariile la timp, și mai puțin au acordat atenție aspectului cultural, de dezvoltare culturală a țării. Dar lucrurile sînt, să spun așa, reparabile și, sper eu, dacă va fi o stabilitate și va fi o guvernare de cel puțin patru ani de zile, vor avea timp și pentru rezolvarea acestor probleme care sînt, poate, mai importante decît cele legate de aspectul material.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG