Linkuri accesibilitate

10.10 - Chișinău: Dumitru Diacov și asigurările Rusiei


Dumitru Diacov
Dumitru Diacov

„Am primit această garanţie, că Federaţia Rusă înţelege şi respectă deciziile luate de organele legale ale Republicii Moldova.”


10 octombrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Conferința de presă a lui Dumitru Diacov la întoarcerea de la Moscova.

Dan Ionescu: Unul din scopurile principale ale vizitei preşedintelui Parlamentului, Dumitru Diacov, la Moscova pare să fi fost acela, de a-i familiariza pe colegii ruşi cu misterele republicii de tip parlamentar. Lucru perfect explicabil, dacă avem în vedere faptul, că Republica Moldova este primul stat din fostul spaţiu sovietic, care a optat pentru această formă de guvernământ. Poate şi mai demn de interes este faptul, că domnul Diacov a ţinut să se asigure cu această ocazie, că Moscova nu se va implica în luptele care se dau în prezent între ramurile puterii de la Chişinău. Sergiu Praporşcic a fost prezent la conferinţa de presă, susţinută astăzi de speakerul legislativului moldovean.

Autorităţile Federaţiei Ruse nu se vor implica în conflictul dintre Preşedinţie şi Parlamentul de la Chişinău. Aceasta este opinia preşedintelui legislativului, Dumitru Diacov, exprimată astăzi în cadrul unei conferinţe de presă, la care a făcut bilanţul vizitei sale de două zile la Moscova. Potrivit lui Diacov, oficialii ruşi au dat asigurări, că nu-l vor susţine pe preşedintele Petru Lucinschi în intenţia acestuia de a institui sistemul prezidenţial de guvernare, aşa cum au presupus mai multe organe de presă din Federaţia Rusă. Totodată, preşedintele Parlamentului crede, că ruşii nu vor acorda sprijin nici unuia dintre viitorii candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

În cadrul vizitei, Dumitru Diacov a avut întrevederi cu responsabili din administraţia preşedintelui Putin, cu preşedintele Dumei de stat, Ghenadi Selezniov, cu liderii grupurilor parlamentare, printre care liderul comunist Ghenadi Ziuganov, şi liderul grupului parlamentar „Patria-Întreaga Rusie” al lui Primakov, care este şi preşedintele comisiei de stat pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Dumitru Diacov: „Am sesizat o înţelegere corectă a evenimentelor din Republica Moldova. Într-un fel, s-au spulberat unele îndoieli, că există careva, să spunem aşa, opţiuni ale conducerii Federaţiei Ruse vis-a-vis de persoane concrete politice sau tendinţe careva în Republica Moldova. Şi am primit această garanţie, că Federaţia Rusă înţelege şi respectă deciziile luate de organele legale ale Republicii Moldova.”

Diacov a spus, că în cadrul întrevederilor de la Moscova a fost abordat şi subiectul transnistrean. Nu s-a intrat însă în detalii, deoarece Legislativul de la Chişinău nu are mandat să negocieze în această problemă. În alt context Dumitru Diacov a apreciat drept propagandistic apelul, lansat ieri de liderul Partidului Forţelor Democratice, Valeriu Matei, care a chemat la formarea unei largi coaliţii anticomuniste.

Dumitru Diacov: „Eu cred, că aceste declaraţii anti, unul împotriva altuia sunt foarte propogandistice. Să anunţi război unei fracţiuni cu 40 de mandate acuma eu nu văd nici un rost. Trebuie să conlucrezi, trebuie să colaborezi şi trebuie să cauţi soluţii pentru a rezolva problemele acestei ţări.”

Să precizăm, că odată cu Dumitru Diacov, la Moscova a zburat şi liderul comunist, Vladimir Voronin. Diacov a negat, însă, că Voronin ar fi făcut parte din delegaţia Legislativului moldovean. Potrivit preşedintelui Parlamentului, vizita sa a coincis cu o deplasare particulară a liderului comunist.

La aceeaşi conferinţă de presă, Dumitru Diacov a adus critici Guvernului Braghiş, menţionând că acesta se dedă unor atacuri îndreptate împotriva Parlamentului, fără ca măcar să dispună de o susţinere clară în Legislativ.

Dumitru Diacov: „În Parlament există disponibilitatea de a susţine acest Guvern. Personal socot, că domnul Braghiş poate să lucreze până la sfârşitul mandatului acestui Parlament şi sunt convins, că asta ar fi cea mai bună soluţie. Totodată, pe noi ne îngrijorează starea psihologică în Guvern, faptul că din Guvern vin aceste declaraţii împotriva Parlamentului. Ele nu sunt poate atât de expresive, să spunem aşa, dar acest lucru se simte şi eu cred, că ele crează o atmosferă nu prea bună în relaţiile noastre. Guvernul trebuie să conştientizeze, că este un Guvern care nu are o majoritate clară în Parlament. Şi aceste lucruri trebuie să le sesizeze, în primul rând, Guvernul şi să încerce să conlucreze mai strâns cu Parlamentul, dar nu să facă declaraţii. În acelaşi rând, noi înţelegem foarte bine, că lucrurile în realitate nu stau chiar aşa, cum le prezintă dese ori Guvernul. Anul trecut prin luna noiembrie s-a făcut foarte multă zarvă, că Guvernul nu a făcut nimic pentru a pregăzi ţara către iarnă, noi ştim şi Dumneavoastră ştiţi acest lucru. Anul acesta, din datele de care noi dispunem, pregătirea către iarnă este cu mult mai...situaţia în legătură cu venirea iernii este cu mult mai dramatică. În unele sectoare există foarte mari probleme, pe care Guvernul nu le controlează şi nu le sesizează. Noi câte odată avem impresia, că Guvernul este foarte mult preocupat de imaginea proprie.”

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Printre criticile exprimate de domnul Diacov la adresa Guvernului, condus de premierul Braghiş, se numără şi aceea că „Executivul vede totul în culori roz”.
XS
SM
MD
LG