Linkuri accesibilitate

„În sectorul bulgar apele Dunării nu vor fi poluate”


Premierii Boiko Borisov și Viktor Orban

La Sofia se estimează că în cel mai rău caz substanțele toxice de la Aica se vor sedimenta înainte de Porțile de Fier.

În timpul vizitei sale de ieri la Sofia premierul ungar Victor Orban a încercat sa calmeze temerile bulgare prilejuite de catastrofa ecologica în orasul Aica din vestul Ungariei. El a declarat la conferinta de presa comuna cu omologul sau Boiko Borisov ca situatia este sub control si nu exista practic riscul ca apele Dunarii în sectorul bulgaresc sa fie poluate.

Asen Licev, director al directiei „Ape” la Ministerul mediului, a confirmat aceste prognoze optimiste, declarând ca în cel mai rau caz sedimentele nocive se vor depune chiar înainte de lacurile de acumulare „Portile de fier” 1 si 2. Ministerul însa a intensificat monitorizarea calitatii apelor. În caz de pericol va fi sistata folosirea lor în instalatiile menagere sau industriale. Deocamdata nu se prevede oprirea pescuitului. Situatia ar putea fi mult mai grava daca o asemenea avarie s-ar fi produs în Serbia sau România, a spus Licev.

Premierul bulgar a oferit ajutor Ungariei sub forma unor echipe de experti de recultivare a zonelor afectate. Oferta a fost acceptata.

Iata înca un element important din vizita lui Orban la Sofia. Bulgaria si Ungaria vor cere Uniunii Europene ca statele care contracteaza împrumuturi în vederea realizarii proiectului Nabucco sa nu fie sanctionate de Comisia Europeana pentru depasirea deficitelor bugetare. Bulgaria intentioneaza sa realizeze, împreuna cu Turcia un prim tronson din acest proiect în vederea slabirii dependentei sale de „Gazprom”.
XS
SM
MD
LG