Linkuri accesibilitate

„Dialogul politic moldo-rus marcat de polifonia de mesaje venite de la Chișinău”


Andrei Popov
Andrei Popov

Andrei Popov: „Cu toate că pe parcursul vizitei eu am încercat să aduc mai multe argumente, demonstrând că la nivelul acţiunilor guvernării în ansamblu am reuşit să asigurăm un curs foarte pragmatic, responsabil atât în ceea ce priveşte agenda de cooperare bilaterală, reglementarea transnistreană, cooperarea în cadrul CSI, totuşi această polifonie de mesaje şi declaraţii, care au venit din Chişinău pe parcursul acestui an, n-au contribuit la coagularea unei percepţii că Chişinăul vorbeşte cu aceeaşi voce.

Şi, probabil, această incertitudine a marcat şi dialogul politic moldo-rus, care totuşi să nu uităm, a avut aşa evenimente ca întâlniri la nivelul primului ministru, desfăşurarea şedinţei a 11-a a Comisiei interguvernamentale, o serie de vizite a vicepremierului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr în Federaţia Rusă. Chiar şi vizita informală a preşedintelui interimar, prilejuită de summitul informal CSI din 8 mai. Totuşi, cred, că întreg potenţialul nu a fost valorificat. Şi deja după alegerile din noiembrie, după confirmarea mandatului pentru structurile puterii în rezultatul alegerilor din 28 noiembrie, cred că vom putea planifica pe termen mai lung.”

Europa Liberă: Domnule Popov, foarte scurt: unele voci acreditează ideea, precum că politicienii de la Kremlin ar insista asupra creării unei coaliţii de centru-stânga PCRM-PD. Este adevărat? S-a făcut aluzie la aşa ceva? Aţi discutat la acest subiect?

Andrei Popov: „Eu am discutat despre agenda, în primul rând, a relaţiilor bilaterale. Am vorbit despre interesele pe care le urmărim noi în raporturile cu Federaţia Rusă. Inclusiv la nivelul facilitării regimului de şedere a cetăţenilor noştri în Federaţia Rusă şi extinderea perioadei de şedere, fără înregistrarea obligatorie la trei zile, la 30 de zile. Despre acţiunile pe care le-am întreprins şi am transmis un nou plan de acţiuni, aprobat ieri de către Guvern, de măsuri a calităţii şi control a calităţii produselor vinicole. Am adus mulţumiri personal domnului Karasin pentru intervenţia sa, care a ajutat, pe lângă alte contacte, la îmbunătăţirea situaţiei atât în aspectul exporturilor de vinuri, cât şi în ceea ce priveşte exportul de fructe şi legume.

Cât priveşte situaţia electorală din Republica Moldova, într-adevăr am simţit o dorinţă din partea interlocutorilor din Federaţia Rusă ca la Chişinău să existe o stabilitate politică, astfel încât dialogul să se poată desfăşura pe o perioadă de previziune mai lungă. În ceea ce priveşte preferinţele şi scorurile electorale, cred că este în primul rând apanajul cetăţenilor ţării noastre să-şi exprime opţiunea în cadrul scrutinului din 28 noiembrie şi politicienii să decidă asupra configuraţiei viitoarei guvernări. Dar am încercat să reiterez în toate întâlnirile cu oficialii ruşi că principala garanţie că relaţiile dintre statele noastre se vor dezvolta pe o cale ascendentă este acceptarea unor tendinţe istorice – integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este un obiectiv strategic, susţinut de majoritatea populaţiei.

Dar avansarea pe acest curs nicidecum nu trebuie contrapusă cu dezvoltarea unor relaţii de parteneriat cu Federaţia Rusă. Este un mesaj foarte puternic pe care am încercat să-l promovez în cadrul contactelor şi discuţiilor pe care le-am avut. Iar principala garanţie că anume aşa se vor dezvolta relaţiile ţine de capacitatea noastră de a valorifica acest potenţial şi aceste legături, care există la nivelul cetăţenilor, agenţilor economici dintre cele două state şi de a discuta foarte franc chiar şi momentele sensibile.

Au fost şi puncte sensibile în discuţiile noastre, cu privire la agenda unor reuniuni internaţionale. Dar mă bucur să vă spun că atunci când am discutat despre agenda apropiatului summit OSCE de la Astana am găsit înţelegere totală cu privire la faptul că aşa principii cum este reglementarea conflictului în baza respectării integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova sunt principii capitale, fundamentale, pe care nu doar Republica Moldova le promovează, dar şi partenerii noştri din Federaţia Rusă anume aşa văd bazele reglementării conflictului transnistrean.”
XS
SM
MD
LG