Linkuri accesibilitate

Alegere între schimbările în curs și o viață într-un trecut sub comuniști


Markus Meckel
Markus Meckel

Social democratul german Markus Meckel: „Diferenţa dintre stânga europeană și PCRM este foarte mare. Partidul Comuniștilor a rămas un partid nereformat”.


Europa Liberă: Dacă Dumneavoastră aţi citi ziarele de la Chişinău, aţi vedea că în ultimul timp sunt foarte multe articole anti-europene şi anti-americane. Şi evident, comuniştii sunt cei care le organizează. Şi ei spun că au trimis jalbe multe la Bruxelles, în care au probe că democraţii de la guvernare compromit de fapt democraţia. Dacă scrisoarea lor ar ajunge la Dumneavoastră, cum aţi reacţiona?

Markus Meckel: „Eu le-aş răspunde comuniştilor în felul următor: că în ultimul an s-au produs foarte multe schimbări. În ultimul an noi vedem o mass media liberă. Noi vedem forţe de securitate, care nu mai sunt un instrument de presiune asupra poporului şi noi vedem nişte forţe de securitate, care într-adevăr protejează securitatea oamenilor şi protejează acest popor. Eu le-aş spune că au fost foarte multe schimbări în ultimul an spre bine. Că au fost începute negocieri pe marginea unui acord de asociere. Că vor începe discuţiile pe marginea unui acord de liberalizare a regimului de vize. Le voi spune că au fost începute relaţii de colaborare pe multe planuri. Că Uniunea Europeană este foarte deschisă către Republica Moldova. Şi că Moldova are o alegere foarte importantă de făcut în alegereile care urmează.

Republica Moldova va avea, şi poporul Moldovei va avea de făcut o alegere - să trăiască într-o ţară liberă, într-o ţară democratică şi să trăiască într-o ţară care-şi doreşte schimbări. Schimbări care deja au început. Sau dacă această ţară şi acest popor doreşte să trăiască într-un trecut, într-un trecut sub comunişti. Deci, este o întrebare existenţială, care va trebui să fie hotărâtă în cadrul acestor alegeri.”



Europa Liberă: A propos, există vreo deosebire între stânga europeană şi stânga comunistă din Moldova?

Markus Meckel: „Diferenţa este una foarte mare. În primul rând, stânga europeană este o stângă democratică. Deci, are o orientare democratică şi are nişte structuri democratice. Acelaşi lucru nu poate fi spus despre Partidul Comuniştilor, care rămâne un partid de stil vechi, un partid nereformat.”

Europa Liberă: Ultima întrebare este despre opţiunea exprimată de multe ori de lideri de opinie din România, dar şi oficiali, care cred că Moldova ar fi mai la locul ei dacă ar fi în grupul ţărilor din Balcani în ceea ce priveşte integrarea europeană. Credeţi că asta ar fi mai favorabil pentru Moldova şi mai multă garanţie pentru integrarea în Uniunea Europeană?

Markus Meckel
: „Eu cred că nu putem vorbi despre anumite grupuri de ţări. Indiferent de unde vin aceste grupuri, noi trebuie să vorbim despre o abordare individuală pentru fiecare ţară în parte. Atât timp, cât o ţară realizează reforme şi, vorbind despre reforme, Republica Moldova este în topul celor mai reformatoare state incluse în programul parteneriatului estic. În pofida tuturor dificultăţilor cu care se confruntă această ţară, Moldova a realizat reforme foarte frumoase, împreună cu Georgia. Dar în acelaşi timp, Georgia, trebuie să menţionăm, că se confruntă cu o serie de dificultăţi şi provocări. Şi dacă aceste reforme vor continua, acesta va fi un semnal foarte bun, un semnal care va da speranţe acestei ţări, speranţe că ţara va încheia în curând un acord de asociere. Că Republica Moldova, dacă va contina aceste reforme, de asemenea va avea şi un acord privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Vor fi semnale pozitive din partea Uniunii Europene.

Şi atunci când Uniunea Europeană se va convinge, că aceste reforme într-adevăr continuă şi există angajamentul pentru reforme, Uniunea Europeană va fi dispusă să ofere chiar o perspectivă clară de aderare a Republicii Moldova. Eu personal sunt foarte mult în favoarea faptului ca Uniunea Europeană să transmită acest mesaj clar Republicii Moldova şi să ofere o perspectivă clară Moldovei de aderare.”

Europa Liberă: V-aţi aventura chiar să spuneţi un termen?


Markus Meckel: „Nu cred că ar fi posibil ca eu să vă dau un termen pentru acordarea unor astfel de perspective Republicii Moldova, pentru că încă în interiorul Uniunii Europene există anumite obiecţii. Inclusiv obiecţii, care au fost enunţate şi de către cancelarul Germaniei, doamna Merkel. Dar eu cred că mulţi din cei din Uniunea Europeană privesc Republica Moldova cu speranţă.

Acele reforme pe care le realizează Republica Moldova reprezintă un semnal al schimbărilor, care se produc aici şi este un semnal bun şi pentru întreaga regiune. Şi atât timp, cât Republica Moldova va continua pe calea reformelor, aceste reforme vor fi urmate şi de semnale pozitive din partea Uniunii Europene.”
XS
SM
MD
LG