Linkuri accesibilitate

Demonstrație de protest sindicală în Bulgaria


Confederația sindicatelor independente protestează împotriva planurilor de ridicare a vîrstei de pensionare.

Aproximativ 15 000 de persoane au participat la actiunea nationala de protest organizata la Sofia de cea mai mare confederatie autohtona – cea a sindicatelor independente. Participantii au cerut de la guvern sa renunte la planurile de a majora numarul anilor de munca necesari pentru iesirea la pensie. Cu numai doi ani în urma vîrsta de pensionare a fost ridicata la 63 de ani pentru barbati si la 60 – pentru femei.

Sindicalistii afirma ca în 90 la suta din cazurile concrete prin majorarea stagiului de munca va creste într-un mod neoficial si vîrsta de pensionare.

Sindicatele cer mentinerea varstei si a anilor de munca pentru categoriile 1 si 2. Spre dezamagirea patronatuui, guvernul a acceptat, se pare, cererea sindicala privind majorarea cu 3% a contributiei la fondul social pentru a se reduce din deficitul crescând care ameninta stabilitatea Fondului de pensii. Aceasta reprezinta de fapt revenirea la situatia din 2009. Bulgaria este tara cu cea mai mica taxa unica asupra veniturilor persoanelor fizice si juridice – 10%.

Federatia sindicala a medicilor a depus la ministerul sanatatii o declaratie de protest împotriva întarzierii cronice a salariilor si a conditiilor proaste de munca.

Protestul celei mai mari confederatii sindicale are loc pe fundalul unor tratativele tensionate – guvern-patronat-sindicate - prin care se urmareste stabilizarea financiara a sistemelor de pensii si de sanatate fara a se apela în 2011 la reduceri de salarii sau la majorari de taxe.

Demonstratia a fost condusa de un grup impresionant de mineri. Au urmat medicii, muncitori din santierele navale Varna si Russe, si politistii care se pregatesc în aceste zile pentru actiuni de nesupunere civica. Multimea a scandat „Nu dorim munca pe viata pentru pensii mizere”, ”Criza trece, noi ramânem”. La protest a participat în semn de solidaritate si ministrul în problemele sociale Totiu Mladenov, fost lider sindical. Criticile sindicale sunt adresate în primul rînd ministrului de finante Simeon Diankov.
XS
SM
MD
LG