Linkuri accesibilitate

Dosarul Vardanean pus pe rol la Tiraspol după 6 luni de arest preventiv


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Irina Vardanean: „Se pare că separatiștii îşi vor duce la bun sfârşit planul”.

După 6 luni de arest preventiv la Tiraspol, dosarul jurnalistului Ernest Vardanean a fost trimis la tribunal aşa că poate începe procesul. Numai că soţia lui Vardanean, Irina, a declarat Europei Libere că nu se ştie care sunt acuzaţiile, cum sunt formulate şi ce pedeapsă se cere. Ernest Vardanean a fost arestat la Tiraspol pe 7 aprilie şi iniţial acuzat de spionaj în favoarea Republicii Moldova şi înaltă trădare.

Odată cu trimiterea dosarului în judecată, Irina Vardanean spune că nu-şi mai face iluzii că soţul ei ar putea fi eliberat.

Irina Vardanean: „Toate speranţele că această comedie se va termina şi că Ernest va reveni acasă s-au spulberat. Soţul meu va ajunge în faţa instanţei şi se pare că autorităţile de la Tiraspol îşi vor duce la bun sfârşit planul. Din păcate, nu ştiu ce se mai poate face pentru el. Nu are nici avocat care să-l reprezinte în instanţă, cel delegat din oficiu este numit de autorităţile transnistrene şi, desigur, va fi de partea anchetatorilor”.

Irina Vardanean mai spune că nu cunoaşte ce dovezi au autorităţile transnistrene împotriva soţului său şi cum sunt formulate exact acuzaţiile, pentru că dosarul este ţinut în secret: „Singurul lucru pe care îl cunosc este că lui Ernest i-au fost prezentate materialele din dosar şi acuzaţiile care i se aduc, însă îi este interzis să le facă publice”.

Irina Vardanean s-a arătat dezamăgită şi de eforturile autorităţilor de la Chişinău depuse pentru a-l elibera pe Ernest: „Situaţia este foarte delicată. Mi s-a creat impresia că toată lumea a uitat de noi. Acum trebuie să ne descurcăm cu forţele proprii însă nu putem face prea multe. Cazul lui Ernest este unul politic, deci toate uşile sunt închise. Sunt în disperare. Singurul care mă mai poate ajuta este unul Dumnezeu, pentru că dacă cineva ar fi putut să intervină şi să ne ajute ar fi făcut-o până acum”.

Avocatul familiei Vardanean, Alexandru Postica a declarat Europei Libere că potrivit aşa numitului cod de procedură penală al Transnistriei, Ernest Vardanean va sta în arest încă cel puţin şase luni de zile, dacă până atunci nu va fi emisă o hotărâre judecătorească: „E complicat să spunem ce poate să facă un organism care nu este recunoscut de nimeni şi care vrea să se manifeste pe orice căi prin limitarea şi abuzul total şi negarea tuturor drepturilor locuitorilor din regiune”.

Europa Liberă: Dle Postica, ce poate face acum Chişinăul pentru Ernest, cum poate interveni din momentul în care dosarul a ajuns în judecată?

Alexandru Postică: „Desigur că acţiuni la nivel de comunicare cu instituţiile internaţionale, fiindcă dacă vă aduceţi aminte problema Vardanean s-a ridicat în lunile aprilie - mai, după care autorităţile parcă ar fi uitat de această problemă, şi este vorba nu doar de Vardanean. Sunt câţiva deţinuţi politici la moment, este vorba şi de Ilie Cazac. Cu greu îmi aduc aminte când autorităţile noastre au menţionat aceste nume în discuţiile cu partenerii europeni sau ruşi”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG