Linkuri accesibilitate

Iluziile partidelor legate de locul pe buletinul de vot


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Miza enormă a alegerilor rezidă în posibilitatea continuării traseului european al Moldovei.

Gheorghe Cojocaru: Îmbulzeala de la sediul Comisiei Electorale Centrale din prima zi de depunere a listelor electorale face parte din peisajul cu care și presa și alegătorul simplu s-au obișnuit: partidele se înghesuie să prindă un loc cât mai în față în speranța, adeseori iluzorie, ca locul pe care îl vor deține în buletinul de vot să le aducă un plus de voturi.

Europa Liberă: Dar fiţi de acord că aceste tălmăciri mai că nu apostolice ale cifrelor pe care le-au obţinut în urma tragerii la sorţi sunt oarecum zădarnice, pentru că alegătorii se conduc nu neapărat după locul pe care formaţiunile sînt situate în buletinul de vot, ci propriile preferințe sau opţiuni electorale, nu-i aşa?

Gheorghe Cojocaru: Acesta este un adevăr pe care îl cunosc, probabil, la fel de bine și partidele politice, dar, cu toate acestea, nici unul dintre competitori, cu unele excepții, nu-și modifică comportamentul și reflexele din debutul noului sezon electoral. Poate că nu doresc să rateze o nouă ocazie de a apărea în public și în emisiunile de știri, poate că cei cu mai puține șanse urmăresc să ia cumva fața concurenților cu șanse reale de a accedere în instituția legislativă, iar greii în competiţia politică își au disputa lor pentru un loc cu cât mai mult noroc pe buletinul de vot.

Europa Liberă: Spuneaţi despre excepţia de la cutumele nescrise ale vieţii politice. La cine v-aţi referit? Nu cumva la PLDM-ul care probabil va veni ultimul la CEC?

Gheorghe Cojocaru: PLDM-ul este singurul partid care nu a făcut coadă la sediul Comisiei Electorale Centrale și nu s-a arătat preocupat să se posteze cât mai sus pe buletinul de vot. Este și această atitudine un mod de a-și sublinia personalitatea, individualitatea politică și de a transmite un mesaj de siguranță electoratului liberal-democrat. Rămâne doar ca aceste supoziții să se confirme prin rezultatele alegerilor din 28 noiembrie. S-a spus deja în presa de la Chişinău și se va mai spune în continuare că miza acestor alegeri este enormă: fie ele vor marca un punct de continuitate pe traseul european al societății din Republica Moldova, fie vor induce o ruptură dureroasă pentru așteptările de modernizare și europenizare ale cetățenilor. Clasa politică actuală este una divizată exact pe aceste linii și ostilitățile între partidele politice cu șanse reale de accedere în viitorul Parlament se desfășoară de-a lungul acestor bariere. Practic, lupta se va da între formațiunile din actuala formulă de guvernare și fostul partid de guvernare al comuniștilor, o realitate, de altfel, cunoscută tuturor.

Europa Liberă: Oamenii care se uită la televizor totuşi se întreabă dacă partidele conștientizează miza adevărată a acestor alegeri?

Gheorghe Cojocaru: Trebuie să subliniem că o simplă conștientizare de către partidele politice a acestei mize a alegerilor parlamentare anticipate ar fi prea puțin, dar ar fi o premisă bună pentru consolidarea democrației din Republica Moldova, dacă și alegătorii la rîndul lor vor încerca să facă un efort de atitudine civică și democratică.
XS
SM
MD
LG