Linkuri accesibilitate

Creșterea economică mondială în 2011 prognozată de FMI


Olivier Blanchard, economistul șef al FMI
Olivier Blanchard, economistul șef al FMI

Potrivit prognozei FMI, România, a cărei economie ar urma să scadă cu încă aproape două procente anul acesta, îşi va relua creşterea, modestă, anul viitor.


Economia globală continuă să-şi revină din criza financiară, dar rămâne într-o stare „fragilă”. Aşa susţine Fondul Monetar Inernaţional, care a făcut publică, la Washington, o nouă prognoză. Detalii are Mircea Ţicudean.

Pe plan global, creşterea economică în 2011 va fi de 4,2%, un pic mai scăzută decât tot FMI prevedea în luna iulie, iar motorul relansării economice vor fi aşa-numitele „economii în ascensiune”, cum sunt China şi Brazilia.

În privinţa Europei de Est, prognoza FMI este amestecată. Unele foste ţări comuniste încep să crească economic încă de anul acesta: în primul rând Polonia, care e de altfel singura economie din UE care nici n-a intrat în recesiune. Chiar mai rapid decât Polonia va creşte însă Turcia, cu un plus de 7,6%, pe anul 2010.
La polul opus se află, potrivit prognozei FMI, România, a cărei economie ar urma să scadă cu încă aproape două procente anul acesta, înainte de a-şi relua creşterea, modestă, la anul. Celalalte ţări din regiune care vor încheia anul cu minus sunt Croaţia şi Letonia.

Pentru ţările CSI, media creşterii economice pe anul curent este estimată la 4,3%.

Potrivit prognozei FMI, şi ţările cele mai dezvoltate vor creşte economic în acest an, dar foarte puţin. Cauzele încetinelii le-a explicat economistul-şef al FMI, Olivier Blanchard. Acesta a spus că relansarea economică încetineşte. Unele din forţele care au provocat-o, de pildă stimulii fiscali, sunt pe cale de a se epuiza. Noul motor al creşterii ar trebui să fie consumul şi investiţiile, numai că în ţările dezvoltate nici una, nici alta nu sunt prea puternice.

Olivier Blanchard a spus că înaintea crizei, cetăţenii ţărilor dezvoltate cheltuiau „ca nebunii”, fără să economisească mai nimic, ba chiar intrând în datorii. Acum sunt siliţi să strângă cureaua, aşa că nivelul consumului este modest. Economistul FMI a adăugat că nici sistemul financiar nu este tocmai în formă, aşa că multe firme au probleme să obţină credite, iar piaţa imobiliară este încă „în ruine”.

Tot în ce priveşte ţările dezvoltate, FMI a avertizat asupra posibilului efect de domino al problemelor financiare ale Greciei, Irlandei, Portugaliei şi Spaniei care au toate datorii foarte mari.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG