Linkuri accesibilitate

Scurgerea de deșeuri toxice din Ungaria a ajuns la confluența rîului Raab cu Dunărea


Oficialități din Ungaria spun că scurgerea de deşeuri toxice care a ucis patru oameni în vestul ţării a ajuns într-un braţ al Dunării. Un funcționar al Departamentului ungar al situaţiilor de urgenţă, Tibor Dobson, a spus că mâlul roşu se scurge, începând de joi dimineaţă, din râul Raba în braţul Mosoni-Duna. Punctul de confluenţă este la peste 20 de kilometri distanţă de albia principală a Dunării.
Torentul toxic s-a pus în mişcare luni, în urma spargerii unui dig de la rezervorul de deşeuri al uzinei de aluminiu din Ajka. Mai multe sate aflate aproape de uzină au fost indundate de amestecul de apă şi metale grele.
Autorităţile ungare au spus astăzi că în apele braţului Dunării unde a pătruns scurgerea toxică s-a detectat deja o concentraţie alcalină peste limita admisibilă. Unii specialişti susţin că accidentul industrial ar putea provoca un dezastru ecologic pe întregul curs mediu şi inferior al Dunării.
Organizaţia mondială pentru protecţia mediului Greenpeace a spus că scurgerea se numără deja printre cele două sau trei cele mai grave dezastre ecologice produse în Europa în ultimele trei decenii.
XS
SM
MD
LG