Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană și nevoia de a vorbi pe o singură voce


Norica Nicolai
Norica Nicolai

Un interviu cu Norica Nicolai, vice-președinta subcomitetului pentru securitate și apărare din Parlamentul European.


Europa Libera: Dna Nicolai, se vorbeste tot mai des despre schimbarea configuratiei de putere la nivel mondial. Care e locul UE si care cel al Rusiei in aceasta configuratie ?

Norica Nicolai: Facem la Bruxelles o conferinta care vizeaza trei spatii de putere si se refera la China, Statele Unite si Rusia, pentru ca incercam sa ii constientizam pe europeni de faptul ca timpul discutiilor frumoase care vizeaza politici de coeziune si drepturile fundamentale a trecut. Trebuie sa regandim aceste dezbateri in cadrul unor parteneriate strategice cu aceste trei mari puteri. Uniunea Europeana trebuie sa inteleaga ca jocul de putere s-a schimbat iar aceasta schimbare a fost accelerata de criza economica. Uniunea Europeana trebuie, de aceea, sa se pozitioneze intr-un fel pentru a nu deveni al patrulea jucator pe plan mondial ci a se mentine pe locul trei pe care il are in prezent.

Europa Libera: Ce strategii ar fi ?

Norica Nicolai: Dupa parerea mea, in momentul de fata singura solutie juridic posibila este o cooperare sustinuta intre UE si ONU.

Europa Libera: Adica sa avem un loc distinct acolo.

Norica Nicolai: Da, eu cred ca daca UE doreste sa vorbeasca pe o singura voce, trebuie sa aiba un loc separat la Natiunile Unite, alaturi de statele membre.

Europa Libera: Dar cine nu ar vrea asta ?

Norica Nicolai: Sunt convinsa ca nu ar dori nici Rusia, nici China si cu atat mai putin SUA careia ii este mai simplu sa negocieze separat cu fiecare stat membru, pe principiul Divide et impera.

Europa Libera: In privinta Rusiei, Uniunea Europeana incearca niste strategii mai diplomatice in ultima vreme. Acest Parteneriat pentru dezvoltare, acest ajutor pe care il acordam Rusiei pentru retehnologizare. Va deveni Rusia mai intelegatoare in chestiunile care tin de energie ?

Norica Nicolai: Eu ma indoiesc ca Rusia va deveni vreodata mai intelegatoare in orice chestiune pentru ca, de principiu, continua sa joace rolul de mare putere. Cert este ca UE nu are alte solutii in afara formulei diplomatice de colaborare. Totul depinde de ceea ce se va intampla la Moscova. Daca la alegerile prezidentiale urmatoare va castiga tot presedintele Medvedev, care are o deschidere fata de Uniunrs Europeana si care a sustinut toate aceste parteneriate, atunci lucrurile pot fi accelerate intr-o relatie privilegiata UE-Rusia.

In ceea ce priveste NATO, date fiind ultimele dificultati in relatie, dar generate nu neaparat in relatia stricta dintre tarile membre NATO si Rusia ci mai ales in ceea ce se intampla in Afganistan si in zona asiatica. Exista trei solutii pe care leadeship-ul rusesc le envizajeaza: sunt voci la Moscova care spun ca Rusia ar trebui sa fie membru plin al NATO, sunt voci care spun ca ar trebui un parteneriat strategic mai aprofundat, un comitet de coordonare intre NATO si Rusia. Cert este ca se constata o deschidere intr-o forma sau alta a unei cooperari sustinute cu NATO din partea ambilor lideri.

Europa Libera: Dar actuala structura a NATO permite o astfel de apropiere de Rusia sau un rol mai important al Rusiei ?

Norica Nicolai: Nu. Tratatul de la Washington este destul de strict in ceea ce poate face Alianta si in ce priveste structura organizatorica a Aliantei. Insa sunt voci care vorbesc de o modificare a Tratatului de la Washington in acest sens.

Europa Liberă: In Parlamentul European, cand s-a dezbatut acel raport privind securitatea energetica a UE, care, practic, spune ca UE incearca sa isi ia masuri de precautie pentru a nu mai pati evenimentele nedorite din trecut legate de crizele de alimentare cu gaz rusesc.

Norica Nicolai
: Prin Tratatul de la Lisabona, chestiunea energetica revine statelor membre. UE vorbeste de multa vreme de o politica unitara energetica si asta ca o reactie la dependenta majora fata de gazele si petrolul rusesc. Sigur, UE ar trebui sa isi privilegieze relatia directa cu tarile caspice si cu cele din Caucaz, care sunt furnizori semnificativi de resurse energetice. Eu, ca raportor pe Turkmenistan, recomand o relatie strategica cu aceasta tara pentru ca este singura solutie pentru a incepe o data demersurile concrete la proiectul Nabucco. Dar este foarte clar ca batalia se deruleaza pentru zona caspica si mai ales pentru ideea ca aceste resurse sa nu fie din nou mediate de catre Rusia in tranzitul lor catre UE

Europa Libera : L-am auzit si pe comisarul Oettinger sustinand aceeasi idee…

Norica Nicolai: Altfel Rusia isi largeste baza de resurse si devine si mai puternica in relatia cu UE.
XS
SM
MD
LG