Linkuri accesibilitate

Sondaj Gallup privind opțiunile de vot la alegerile pentru Congres


Șansele democraților par a fi destul de mici, cel puțin în Camera Reprezentanților.


Ce spun sondajele din Statele Unite cu privire la apropiatele alegeri pentru Congres?

Un recent sondaj Gallup arata ca, la nivelul alegatorilor inregistrati, republicanii se afla in fata democratilor cu 46% la 42%, ceea ce reprezinta recorduri pentru ambele partide, de cind institutul a inceput sa puna intrebarea “cu ce candidat ati vota la alegeri”, din 1942 incoace. Deci o veste proasta pentru partidul presedintelui. Si nu se opreste aici. In scenariul in care multa lume se prezinta la urne, republicanii au 53% la 40%. Daca prezenta la urne este coborita, republicanii conduc cu 56% la 38%.

Daca aceste doua numere sint transferate, in valoare absoluta, la Congres, sondajul arata ca in Camera Reprezentantilor, republicanii ar putea inregistra o victorie, care sa nu aiba precedente decit in scrutinurile din 1946 sau chiar 1928. In orice caz, observatorii apreciaza ca s-ar putea repeta anul 1994, cind republicanii lui Newt Gingrich au cistigat 52 de locuri dintre cele 435 ale Camerei. Dar daca e sa luam in considerare variante extreme – cu prezenta la vot mare si respectiv mica—o proiectie statistica arata similar anului 1894, cind republicanii au cistigat 100 dintre cele 350 de locuri ale Camerei.

Inseamna oare asta ca democratii nu mai au nici o sansa sa mentina controlul in Congres? In ultima vreme campania lor pare mai bine organizata si exista de-acum ceva semnale ca eforturile ar putea da ceva roade. Presedintele Obama este mult mai activ, in incercarea de a-si explica programele si a da populatiei de inteles ca administratia intelege problemele si incearca sa le rezolve. Dar atita timp cit iesirea din criza este anevoioasa si cit conservatorii reusesc sa convinga populatia ca a-i lasa pe democrati sa conduca atit executivul cit si legislativul, prezinta riscul unei alunecari excesive catre stinga, sansele democratilor sint destul de mici, cel putin in Camera Reprezentantilor.

Si nici in Senat, vestile nu sint bune. In Nevada, unde liderul majoritatii democrate Harry Reid este confruntat cu republicana Sharron Angle, considerata pina nu demult prea controversata si cu opinii extreme ca sa cistige, Angle conduce cu 49 la 46 procente. Pierderea locului liderului majoritatii ar fi un semnal electoral grav pentru democrati si pentru presedintele Obama.
XS
SM
MD
LG