Linkuri accesibilitate

Lipsă de cvorum în executiv după suspendarea miniștrilor PL, PD și AMN


Vlad Filat

Premierul Vlad Filat cere partenerilor din AIE să nu angajeze miniștrii în campania electorală - aliații nu văd o situație stringentă.


Premierul Vlad Filat a cerut partenerilor din alianţa de guvernământ să-şi lase miniştrii în guvern, în loc să-i angajeze în campania electorală, pentru că altfel executivul nu va mai putea lua decizii, din lipsă de cvorum. 11 din 16 subalterni ai premierului figurează deja în listele electorale ale partidelor de guvernare, altele decât al lui Filat, şi vor fi obligaţi de legislaţie să-şi suspende munca la guvern pe durata campaniei. Filat a spus că tocmai de aceeea partidul său va depune lista în ultimul moment.

Cum răspund solicitării premierului colegii săi de alianţa?

Cum în Moldova putere de vot în cadrul cabinetului au doar miniştrii, este limpede că după ce unsprezece dintre cei ce s-au înscris în campanie îşi vor suspenda activitatea în guvern, acesta nu va mai putea adopta vreo decizie din lipsă de cvorum.

Preşedintele AMN, Serafim Urechean care are de gînd să retragă din cabinet pentru perioada campaniei toţi miniştrii desemnaţi de formaţiunea sa, patru la număr, nu vede nici un motiv de îngrijorare în legătură cu această circumstanţă: „Nu există în guvern nici o decizie care arde, parlamentul în caz de nevoie poate să se întrunească şi să adopte hotărîri, altele decît cu caracter organic, adică sistemul rămîne funcţional şi să nu cautăm haz de necaz.”

Liderul liberal Mihai Ghimpu şi-a luat o pauză pînă mîine ca să răspundă solicităţii premierului Filat, iar democraţii nu văd în gestul lui Filat decît o acţiune de imagine.

Dumitru Diacov de la Partidul Democrat: „Partidele merg la alegeri, miniştrii sunt persoane importante ale partidelor, iar dlui Filat i-ar fi foarte comod să-i ţină lîngă el şi să organizeze activitatea guvernului aşa cum şi-ar dori el. Este un mic PR a PLDM-ului.”

Şi democratul Valeriu Lazăr, ministrul economiei: „Cred că în privinţa mea dumnealui n-o să se întristeze prea tare. Populismul ieftin nu-i bun nici în campanii, nici în afara lor. Partidul Democrat are vice-miniştri mai buni decît are PLDM-ul miniştri, aşa că nimic grav nu se va întîmpla.”

L-am întrebat pe politicianul Dumitru Braghiş, care în trecum a ocupat un timp funcţia de prim-ministru, cît de justificată poate părea îngrijorarea premierului Filat legată de lipsa de funcţionalitate a guvernului în lipsa celor mai mulţi dintre membrii săi.

Dumitru Braghiș: „Bineînţeles că este un moment negativ şi de fapt acest lucru trebuia să fie preîntîmpinat, dar nu cred că vreun partid din alianţă va accepta ca guvernul să continuie să adopte decizii şi prin asta să întărească într-un fel PLDM-ul. Dar guvernul nu este doar cel care aprobă decizii, ci şi cel care implementează decizii. Dacă vrei să-ţi găseşti de lucru, slava domnului, de lucru acolo este mult”.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG