Linkuri accesibilitate

Listele electorale ale partidelor - evaluări din afara lumii politice


Înregistrarea la CEC
Înregistrarea la CEC

Surprind necunoscuții veniți din mediul de afaceri de pe lista PD - contrariază puzderia de jurnaliști - propagandiști de la PCRM.

Lipsa primarului capitalei Dorin Chirtoacă de pe lista PL sau a lui Oazu Nantoi de pe lista PD, care abundă în schimb în nume necunoscute, venite se pare din mediul de afaceri, prezenţa mai multor jurnalişti pe lista PCRM sau a unor comentatori pe cea a PL sunt doar cîteva lucruri pe care le remarcă comentatorii moldoveni în listele electorale scoase la bătaie de formaţiunile politice înainte de parlamentarele din 28 noiembrie.

În timp ce AMN-ul lui Serafim Urechean este lăudat de analişti pentru modul în care şi-a organizat de această dată lista electorală, PD-ul lui Marian Lupu atrage cele mai multe critici. Analistul de la IPP, Viorel Cibotaru crede că lipsa unui politician cu experienţă de decenii cum ar fi Oazu Nantoi din lista candidaților democraţi ar fi dovada unei posibile apropieri după alegeri a PD-ului cu PCRM-ul, apropiere convenită deja şi pe care Oazu Nantoi n-ar fi accepta-o sub nici o formă, precum şi dovadă a faptului că viziunile democraţilor asupra soluţionării problemei transnistrene ar putea să coincidă în continuare cu cea a Federaţiei Ruse, adică cu planul Kozak bazat pe principiul de federalizare:

Viorel Cibotaru: „Lista PD-ului este făcută astfel încît lasă de înţeles că o alianţă post-electorală cu PCRM ar fi posibilă, precum ar fi posibilă şi realizarea planului rusesc de soluţionare a conflictului transnistrean, în baza planului Kozac”

Editorialistul de la Jurnal de Chişinău Petru Bogatu critică şi el PD-ul, mai ales pentru că mizează prea mult pe anonimi veniţi din mediul de afaceri, suspectaţi că ar avea legătură cu oligarhia moldovenească, şi prea puţin pe reprezenţanţii etniilor minoritare sau a activiştilor lor locali.

Petru Bogatu: „N-am văzut pe lista acestui partid, care mizează şi pe electoratul de stînga, nici un reprezentat al minorităţilor în primii zece. Nu am văzut nici un activist local. „Sacul cu bani” nu aduce automat puncte electorale. Şi Alianţa Moldova Noastră umbla după sacul cu bani pînă acum, dar acum şi-a înţeles greşeala. Partidele trebuie să-şi caute alte surse – legale şi oneste – de finanţare, iar în fruntea listei să-şi pună persoane credibile, cu reputaţie. Iar democraţii au făcut exact pe dos. Este probabil vorba despre nişte interese a unor cercuri de afaceri. Iar PD-ul şi-a pierdut busola.”

De altfel, AMN-ul tocmai pentru asta este lăudat de majoritatea analiştilor că a renunţat la zisul „Sac cu bani”, astfel era poreclit anterior Veaceslav Platon, şi scoaterea în faţă, pe locul doi în listă, a adjunctului lui Filat pentru reintegrare, Victor Osipov, în care observatorii văd o nouă „locomotivă” a AMN-ului.

Cit priveste lipsa primarului capitalei Dorin Chirtoacă de pe lista PL-ului, parerile analistilor sint impartite. În timp ce unii cred că este o decizie înţeleaptă de a-l lăsa pe Chirtoacă la cîrma capitalei, mai ales acum, cînd campania locală din primăvară este foarte aproape, alţii, precum este Valeriu Reniţă, cred că această lipsă transmite un semnal prost tineretului ce-l simpatizează pe primar şi implicit formaţiunea acestuia.

Valeriu Reniță: „Eu mă aşteptam să fie primul în listă. Eu cred că PL-ul ar fi avut doar de cîştigat din asta. Cu toate că există păreri precum că ratingul lui Ghimăpu s-ar fi apropiat de cel al lui Chirtaocă. Eu cred că percepţia tinerilor este alta – ei vor să meargă în timpuri noi cu oameni noi. Mai ales că dacă îl folosesc ca sursă administrativă, greşesc, pentru că astfel PL-ul devine vulnerabil şi va fi criticat.”

Prezenţa mai multor jurnalişti este singurul lucru pe care îl remarcă observatorii în lista PCRM, atribuindu-i semnul negativ. În rest, comuniştii au fost suficient de previzibili, conchid analiştilor.
Din nou Viorel Cibotaru: „Cam la această listă mă şi aşteptam. Totuşi, mă gîndeam că timp de jumătate de an, cît au dispărut din tranşee, comuniştii ar fi putut pregăti o surpriză, care să se reflecte şi în listă, şi în program. Din păcate, acest lucru nu s-a întîmplat.”

Cum poate fi interpretată totuşi prezenţa lui Constantin Starîş de la NIT, Alexandr Isaev de la Comunistul, Alexandr Petkov de la Omega în lista comuniştilor?

Iată opinia editorialistului Petru Bogatu: „Este probabil o recompensă. Pentru că ei nu sunt ziarişti, ci propagandişti, au funcţionat ca atare – au spălat imaginea unor oameni politici prin ziare - este firesc cînd cineva îşi schimbă profesia. Acest lucru se întîmplă oricunde. Şi Schwartzenegger a fost cîndva actor, iar acum este guvernator. Dar altceva este când persoana respectivă continuă să fie şi una şi alta. Putem vorbi aici şi despre analişti - Lupan sau Popa – este firesc să ...important e să se delimiteze de funcţiile lor anterioare. ”
Previous Next

XS
SM
MD
LG