Linkuri accesibilitate

6.10 - Chișinău: Apel la conștiința liderilor iugoslavi să evite escaladarea violențelor


Revoluția anti-Milosevici din octombrie 2000
Revoluția anti-Milosevici din octombrie 2000

Liderul PCRM V. Voronin: „E încă o intervenţie a Statelor Unite şi a NATO. Numai că de această dată fără de aviaţie şi fără de bombe, dar nu mai puţin periculoasă”.


Actualitatea în Republica Moldova.

Apel la conștiința liderilor iugoslavi să evite escaladarea violențelor.

Dan Ionescu: Începând de joi, evenimentele din Iugoslavia au polarizat atenţia întregii omeniri. Reacţiile la schimbările de la Belgrad s-au înregistrat şi la Chişinău, aşa cum puteţi afla din relatarea Eleonorei Lisnic.


Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova îşi exprimă speranţa că autorităţile de la Belgrad vor manifesta curajul şi voinţa politică necesară pentru depăşirea pe cale paşnică a crizei şi că vor respecta principiile şi valorile democratice. În declaraţia remisă astăzi mass media, Ministerul moldovean de Externe face apel la conştiinţa şi responsabilitatea liderilor politici iugoslavi, care, prin deciziile lor, pot evita escaladarea violenţelor din stradă şi pierderile de vieţi omeneşti.

Mai mulţi parlamentari, pe care i-am solicitat să ne comenteze situaţia de la Belgrad, şi-au exprimat speranţa că evenimentele din Iugoslavia se vor încheia fără victime umane. Deputaţii democraţi au calificat evenimentele din Republica Federativă Iugoslavia drept revoltă populară, îndreptată împotriva regimului Miloşevici. De altă părere sunt deputaţii comunişti, care apreciază că evenimentele din Iugoslavia au fost generate de Statele Unite ale Americii şi de Alianţa Nord Atlantică.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru politica externă, deputatul Partidului Forţelor Democratice, Vasile Nedelciuc: „Sunt convins şi ultimele evoluţii arată că forţele democratice din Iugoslavia vor reuşi să preia puterea, că Iugoslavia în puţină vreme va recupera timpul pierdut şi că ea va fi una din ţările, ce va deveni membru al Uniunii Europene. Am convingerea că toate ţările din jur trebuie să sprijine noul Guvern de la Belgrad, să susţină noul preşedinte al Iugoslaviei în aşa fel încât toate ţările din Sud-Estul Europei, care fac parte la Pactul de Stabilitate să sprijine şi eforturile ţării noastre de a merge împreună în Uniunea Europeană. Am convingerea că timpurile dictaturilor se încheie. Că şi la noi în Transnistria regimul separatist nu va dura multă vreme. Că toate încercările de a ne întoarce în trecut, de a ne izola de comunitatea internaţională, de a reveni la metodele urât-naţionaliste de cândva nu va aduce nici un succes de cauză unor lideri gen Miloşevici.”

Deputatul Partidului Popular Creştin-Democrat, Vlad Cubreacov: „Suntem foarte aproape de un deznodământ firesc al evenimentelor din Iugoslavia şi această ţară în foarte scurt timp, probabil, îşi va recăpăta adevărata libertate. Şi embargoul impus de către comunitatea internaţională va fi ridicat în beneficiul cetăţenilor mult încercaţi ai acestei ţări. Faptul se va reflecta pozitiv asupra întregii regiuni şi, în primul rând, asupra României, care a avut de înregistrat pierderi economice foarte mari din cauza acestui embargou impus de comunitatea internaţională.”

Deputatul Convenţiei Democrate, Sergiu Mocanu: „A fost o revoltă populară firească. Orice dictatură, mai devreme sau mai târziu, cade. A căzut şi această dictatură, care era absolut nefirească cel puţin pentru locul geografic în care se afla şi pentru evenimentele care s-au produs în această parte a Europei. Eu stau cu pumnii strânşi pentru poporul sârb. Sper că acele tulburări sociale, care se produc acum la Belgrad, se vor sfârşi cât mai repede cu victoria forţelor populare şi a democraţiei. Doresc să se producă schimbările care se produc acum cu cât mai puţine victime umane şi sper că poporul sârb, după această schimbare care s-a produs, va merge pe calea democratică, pe calea respectării drepturilor omului, pe calea afirmării valorilor democraţiei occidentale.”

Liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin: „E încă o intervenţie a Statelor Unite şi a NATO. Numai că de această dată fără de aviaţie şi fără de bombe, dar nu e mai puţin periculoasă decât acelea care au fost cu aviaţie şi cu bombe. Măcar atunci toată naţiunea iugoslavă era unită şi se apărau împotriva agresorilor. Asta e intervenţie foarte serioasă, cu bani, cu metode diferite, pe care le cunoaştem de la „Ţ.R.U.” şi de la alte organizaţii şi clar că ei nu-şi puteau permite ca mai departe să fie preşedinte Miloşevici şi să rămână.”

Deputaţii, cu care am stat de vorbă, consideră puţin probabil ca una din ţări să-i ofere azil politic actualului preşedinte iugoslav, Slobodan Miloşevici, dar în acelaşi timp sunt de părere, că acesta nu ar trebui să repete soarta lui Ceauşescu.

*

Dan Ionescu: La Bucureşti, Ministerul român al Afacerilor Externe şi-a reafirmat sprijinul pentru forţele democratice sârbe, raliate în jurul preşedintelui ales Vojslav Koştuniţa. Într-un comunicat remis presei, se spune că „evoluţiile pozitive înregistrate la Belgrad în ultimele 24 de ore, confirmă că asistăm la instaurarea ireversibilă a democraţiei în Iugoslavia”. Ministerul mai declară că va face toate demersurile necesare pentru relansarea relaţiilor româno-iugoslave şi va acorda tot sprijinul pentru reintegrarea Iugoslaviei democratice în Europa şi comunitatea internaţională. Preşedintele român Emil Constantinescu, aflat la Roma, şi-a exprimat, la rândul, său sprijinul pentru poporul Iugoslaviei, în vreme ce primul ministru Mugur Isărescu a salutat victoria democraţiei în ţara vecină, adăugând că speră ca lucrurile să se limpezească într-o perioadă cât mai scurtă.

În acelaşi timp, mediile de informare române au reprodus textul Hotărârii numărul 523 al Guvernului, din 29 iunie 1999, potrivit căreia se interzice intrarea pe teritoriul României a preşedintelui Slobodan Miloşevici şi a membrilor familiei sale, a tuturor miniştrilor şi a altor demnitari din guvernele Republicii Iugoslavia şi Serbiei, precum şi a altor persoane apropiate regimului Miloşevici, în număr total de 158.
XS
SM
MD
LG