Linkuri accesibilitate

Zborul frînt al atletei


Suspendarea timp de 2 ani din toate competițiile a Olgăi Cristea

O ştire tristă pentru toată lumea sportului din Republica Moldova. Cea mai bună atletă a ţării din ultima vreme, tînăra Olga Cristea, va fi suspendată timp de 2 ani din toate competiţiile. Federaţia Internaţională de Atletism a anunţat oficial că sportiva a fost depistată pozitiv cu hormoni testosteron la ultimul Campionat European. După un prim test, care a arătat prezenţa în sînge a substanţelor interzise, Olga Cristea a refuzat să fie supusă şi testului final.
Aşadar, zborul frumos al tinerei altlete s-a frînt brusc. Şi faptul acesta e cu atît mai regretabil, cu cît rezultatele anterioare obţinute de Olga Cristea anunţau o carieră sportivă magistrală. E suficient să spunem doar că în 2006 ea devenise campioană mondială la proba de 800 metri pentru tineri. Era o atletă foarte talentată şi scandalul cu substanţele interzise a lipsit sportul moldovenesc de un protagonist important. E păcat şi să sperăm totuşi că atleta va avea puterea să revină.

În această ordine de idei, a virtualei reveniri adică, mi s-a părut oarecum ciudat refuzul atletei şi al antrenorului să comenteze situaţia neplăcută, să ofere nişte lămuriri. Pe mulţi dintre fanii sportului autohton îi interesează realmente ce crede şi ce simte atleta. Oamenii vor să ştie din prima sursă ce s-a întîmplat. Vor să ştie care e starea de spirit a atletei. Şi mai are ea de gînd să revină în sport?

Şi mai este ceva. În ultima vreme, Moldova a obţinut succese notorii mai mult cu ajutorul unor străini naturalizaţi cum e schiorul Urs Imboden sau biatlonista Levcenkova. Olga Cristea era însă un produs al şcolii sportive autohtone, o dovadă că şi ai noştri tineri pot obţine performanţe comparabile cu acelea ale stranierilor. De aceea, eşecul ei e şi mai greu de digerat. Or cazul acesta ar trebui analizat cu multă responsabilitate. Asta pentru ca asemenea gafe să nu se mai repete şi nici să nu ajungem să obţinem performanţe numai prin contribuţia sportivilor naturalizaţi.
XS
SM
MD
LG