Linkuri accesibilitate

Avertismentul american cu privire la posibile atentate teroriste în Europa


Proteste anti-americane la Lahore
Proteste anti-americane la Lahore

Autoritățile cred că islamiștii germani uciși ieri în Waziristan erau instruiți pentru atacuri de comando.

Agentiile pakistaneze de informatii au anuntat ca un atac cu avioane fara pilot in provincia Waziristan a ucis opt cetateni germani, suspectati ca ar fi fost implicanti in terorism. Avertismentul formulat la sfirsitul saptaminii de care autoritatile americane, cu privire la posibile actiuni teroriste in Europa, mentiona ca atentatele ar putea fi puse la cale de teroristi de origine germana, care sint in Waziristan. Autoritatile au aflat despre acest plan in vara aceasta de la un german, care se pregatea sa faca jihad—razboi sfint si care acum este retinut in Afganistan.

Intr-un interviu acordat retelei de televiziune ABC, ambasadorul Pakistanului la Washington a spus ca liderii complotului au fost identificati si targhetati. Suspectii germani ucisi luni in Waziristan apartineau organizatiei militante Jehad al Islami. Intre posibilele tinte ale actiunilor teroriste se numara zone aflata inainte de cele securizate la cinci aeroporturi europene. Autoritatile cred ca ceea ce se pregatea sint atacuri de comando, cu unitati mici si armament usor, asemanatoare celor de acum doi ani de la Mumbai. Un scenariu de care autoritatile se tem este asemanator atacurilor din 1985 de la aeroporturile din Roma si Viena, cind extremisti palestinieni au aruncat grenade si deschis focul impotriva turistilor aflati la ghisee, uciging 19 si ranind alti 140.

La baza militara americana de la Ramstein, in Germania, soldatilor li s-a cerut sa ramina acasa si sa nu poarte uniforme in afara bazei. In ciuda avertismentelor si in ciuda actiunii din Pakistan, inca exista temerea ca atacurile s-ar putea produce. Intr-o conferinta de presa la Departamentul de Stat, purtatorul de cuvint a spus ca turismul in Europa nu este descurajat, dar ca americanii aflati acolo sint indemnati sa fie vigilenti, in cazul in care vad obiecte suspecte sau aud zgomote puternice. In ultima vreme pe retele de Internet a crescut intensitatea comunicarii intre elemente suspectate de terorism, ceea ce de obicei se intimpla atunci cind se pregateste ceva.
XS
SM
MD
LG