Linkuri accesibilitate

Interes mediatic pentru obîrșia bulgară a Dilmei Ruseff


Dilma Rousseff
Dilma Rousseff

Tatăl candidatei favorite în cursa prezidențială din Brazilia s-a născut în Gabrovo.

Orasul Gabrovo, aflat la 150 de kilometri la sud de Giurgiu, se bucura în ultimele zile de un interes deosebit din partea mediilor sudamericane. Aici au sosit o echipa a celui mai mare canal de televiziune din America Latina „Rede Globo” si una a cotidianului „O estado di Sao Paolo”, care cerceteaza radacinile bulgare ale favoritei în cursa prezidentiala din Brasilia Dilma-Vana Ruseff.

Tatal candidatei care conduce dupa primul tur, Petar Stefanov Rusev este nascut pe data de 29 ianuarie anul 1900 la Gabrovo – atunci unul din cele mai mari centre ale tinerei industrii bulgare. El a absolvit facultatea de drept a Universitatii din Sofia. Din motive politice – a fost un membru activ al aripii de stânga a partidului socialdemocrat, în 1930 emigreaza în Franta lasând în urma sa o sotie gravida cu primul sau fiu.

Din Franta și-a continuat drumul spre Argentina, apoi - Brasilia luînd numele de Pedro Ruseff. S-a stabilit la Belo Orizonte unde a facut avere în constructii. Timp de 18 ani nu a dat un semn de viata si rudele în Bulgaria îl credeau mort. Din cel de al doilea mariaj în Brazilia a avut trei copii – doua fiice din care una a murit în vîrsta de 26 de ani, si un fiu – Igor. Toti trei copii ai sai poarta nume bulgaresti. Candidat presedinta are doua nume personale – Dilma – cel al mamei si Vana – al sorei tatalui – profesoara de pictura la Gabrovo.

Dilma este ruda din partea tatalui cu cunoscutul scriitor din secolul trecut Ran Bosilek si cu ministrul de interne Docio Petrov – condamnat la moarte de asa zisul tribunal al poporului dupa venirea comunistilor la putere. Acum la Gabrovo nu traieste decat familia varului sau Tvetan Kovacev. Vechea casa a familiei Ruseff a fost daramata în anii 70 pentru a se construi cladirea Universitatii tehnice.

Dilma este verisoara de gradul doi cu purtatoarea de cuvânt a comisiei electorale centrale din Bulgaria Ralita Negentova si nepoata a liderului socialdemocrat Petar Kornajev. Cei doi au aflat de la medii despre verisoara din Brazilia.

Dilma are rude apropiate atât în partidele bulgare de stînga cât si în cele de dreapta. Ea însa poarta în gene spiritul de rebel socialdemocrat al tatalui Petar (Pedro) Ruseff.
XS
SM
MD
LG