Linkuri accesibilitate

Bard sfios pe străzile Sucevei (Adevărul)


Pesediștii, sindicaliștii și politicile populiste (România liberă)

Un profesor de muzica de 34 de ani, care castiga in Republica Moldova 20 de euro pe luna si isi hraneste familia castigand inca de doua ori pe-atata din cantatul pe strazile Sucevei, este subiectul unui reportaj din ziarul Adevarul. Portretul barbatului sfios, care are autorizatie de la primarie pentru ocupatia lui de weekend, vorbeste de la sine, fara niciun adaos patetic din partea reporterului.

Editorialul aceluiasi cotidian este un comentariu politic pe marginea Forumului Energetic al Marii Negre. La reuniunea de la Istanbul, Ovidiu Nahoi a fost impresionat de pledoaria patriotica a politicienilor turci. Faptul ca Turcia are o politica economica activa in Orientul Mijlociu a dus la o crestere economica de 7% in acest an. In Romania insa, oamenii politici nu fac decat sa-si atace adversarii, in timp ce tara ramane de izbeliste, constata cu amaraciune jurnalistul.

Alte comentarii de astazi surprind preocuparile partidelor de opozitie in aceasta perioada. Social-democratii instiga constant la proteste sociale si joaca totul pe cartea liderilor sindicali – arata Dan Cristian Turturica in Romania libera. “O data cu pesedistii se vor reintoarce insa si politicile populiste care ne-au impiedicat in anii ‘90 sa contruim un capitalism sanatos si sa iesim acum rapid din criza”, sustine editorialistul.

In acelasi ziar, Sabina Fati semneaza un interviu cu Miron Mitrea, social-democrat de frunte, chiar daca in clipa de fata simplu parlamentar. Fost secretar general pe vremea premierului Adrian Nastase, Mitrea nu crede in proiectul suspendarii presedintelui Traian Basescu. Da insa sanse unei reveniri la putere a PSD, singur sau impreuna cu liberalii. De aceasta data, seful statului va accepta un guvern al opozitiei, ajutat poate si de posibila iesire din coalitia de guvernare a Uniunii Democrate a Maghiarilor – sustine fruntasul social-democrat in interviul din Romania libera.

In tabara liberala, Crin Antonescu, liderul partidului, declara pentru Cotidianul ca PNL nu sustine decat un guvern din care sa faca parte. Premierul ar putea fi un independent, sau – la fel de bine – un om politic. Conditia inatacabila ramane cota unica de impozitare, la care liberalii nu sunt dispusi sa renunte, ba mai mult, doresc chiar sa o scada de la 16 la 10 procente.
XS
SM
MD
LG