Linkuri accesibilitate

Eșecul referendumului în atenția APCE


Moldova - Josette Durrieu (fost raportor APCE)
Moldova - Josette Durrieu (fost raportor APCE)

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei recomandă ca dupa alegerile anticipate liderii politici să ajungă la un consens asupra amendării constitutiei".

Nu este prima data cand Eigidijus Vareikis da glas dezamagirii Comisiei de monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pentru interesul scazut al populatie moldovene pentru referendumul constitutional.

Motivele, a spus Vareikis, sunt cateva: faptul ca, perioada electorala a coincis cu o campanie importanta de lucrari agricole, faptul ca anumiti lideri politici si potentiali candidati la alegerile prezidentiale au desfasurat in acelasi timp si campanii de acest tip, coordinarea slaba dintre diferitele forte politice care sustineau schimbarile constitutionale propuse de referendum si, nu in ultimul rand, boicotul Partidului comunist.

Referendumul a esuat, ce e de facut acum? Adunarea Parlamentara recomanda ca dupa alegerile anticipate liderii politici sa deschida imediat "un dialog constructiv si responsabil cu privire la sistemul politic pentru a obtine un consens legat de amendarea constitutiei". De asemenea APCE recomanda autoritatilor moldovene sa verifice, impreuna cu expertii Comisiei Venetia, registrul electoral electronic existent in cele 43 de birourii electorale din Chisinau precum si functionarea birourilor electorale deschise in strainatate.

O delegatie compusa din 30 de membri ai Adunarii Parlamentare se va deplasa la Chisinau pentru observarea alegerilor.

Prezent la dezbateri, liderul comunist Vladimir Voronin a inceput prin a critica actuala guvernare pentru ca « nu au adoptat nici o lege si s-a concentrat pe mentinerea la putere » si a continuat prin a-l acuza pe raportorul Vareikis ca « spune cel putin 2 neadevaruri ». Neadevarurile ar fi in opinia lui Voronin punctul din raportul lui Vareikis potrivit caruia schimbarea modului de alegere a presedintelui ar fi garantat iesirea din criza politica si afirmatia potrivit careia Partidul comunist a boicotat referendumul.

A intervenit insa Josette Durieu, respectat parlamentar francez si fost raportor pe Moldova care a spus :"Faptul ca referendumul a esuat se datoreaza si blocajului facut de opozitia din Moldova. Moldova s-a schimbat foarte mult in ultimele luni dupa cum stie foarte bine si dl Voronin. Foarte multe reforme au fost implementate iar altele se produc chiar acum. »

Josette Durieu a vorbit si despre Transnistria, amintitind membrilor APCE ca desi este teritoriu moldovenesc, Transnistria aduce, de peste un deceniu, un afront integritatii Republicii Moldova. Ca urmare Durieu a cerut APCE sa gaseasca o solutie "legislativa" situatiei din Transnistria. "Daca o solutie politica nu am reusit sa gasim pentru Transnistria, sa incercam o solutie legislativa, « a spus parlamentarul francez.
Previous Next

XS
SM
MD
LG