Linkuri accesibilitate

Mitul pericolului românesc - inducerea unei isterii cu scop electoral


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

Igor Boțan: „Autoidentificarea etnică trebuie să fie o chestie intimă, legată de cultură, legată de tradiţie, legată de cultul strămoşilor noştri”.

Igor Boţan: „Mitul despre „pericolul românesc” este un mit fondator pentru regimul separatist de la Tiraspol. Acest mit este resuscitat în ajun de alegeri parlamentare anticipate. În Transnistria urmează să aibă loc, în acelaşi timp aproximativ, alegeri legislative şi în regiunea găgăuză urmează să aibă loc alegerile pentru funcţia de guvernator. Deci, avem această componentă electorală. Avem în Republica Moldova 30 de procente de cetăţeni rusolingvi şi care sunt foarte, foarte sensibili la problema „pericolului românesc”. În Găgăuzia, de exemplu, 80 la sută din cetăţeni au viziuni proruseşti clar exprimate, iar în Transnistria pentru menţinerea regimului Smirnov acest mit despre „pericolul românesc” este invocat de fiecare dată.”

Europa Liberă: Comuniştii erau celebri pentru exploatarea acestui laitmotiv. Credeţi că şi acum vor pedala pe acest pretins pericol?

Igor Boţan: „Eu sunt convins, fiindcă deja au sunat în public mesajele, care vin din partea Partidului Comuniştilor. Mesaj care se pliază întocmai pe lozinca din anul trecut – Moldova să nu dispară de pe harta lumii din cauza „pericolului românesc”. Şi acum vedem că se invocă aceleaşi motive. Se citează, prin ruperea din context, nişte afirmaţii ale liderilor români şi tot aşa. Deci, asistăm la un fenomen, care este oarecum concertat. Şi toate aceste lucruri puse împreună crează această impresie de isterie antiromânească în Republica Moldova, care nu are nici un substrat serios.”

Europa Liberă: Bucureştiul a obosit să dezmintă, spunând că unirea o vede în cadrul Uniunii Europene. Şi atunci ce eficienţă poate să aibă pedalarea acestui pericol, când România este parte a Uniunii Europene şi nu vrea decât să fie interfaţa acesteiea?

Igor Boţan: „Este vorba despre profitul electoral. Apelarea la emoţii, exacerbarea fobiilor cultivate de anumite cercuri. Asta este motivaţia. Dar referindu-ne la argumentarea, pe care aţi adus-o vis-a-vis de mesajele autorităţilor din România – nu este vorba doar de faptul că România este membră a Uniunii Europene. România mai este şi membră a NATO. Iar aici lucrurile sunt mult mai clare. Orice stat membru NATO nu poate să se unească pur şi simplu aşa cu un stat, care nu are nici măcar hotarele delimitate nici cu Transnistria, unde este un regim separatist, care este la cheremul Federaţiei Ruse. Iar pe segmentul transnistrean Republica Moldova nu are hotarele delimitate foarte clar şi demarcate cu Ucraina.”

Europa Liberă: Altfel zis, chiar să vrea România să „înghită” Republica Moldova, NATO nu-i va permite.

Igor Boţan: „Exact. Pe de altă parte, înţelegem perfect ceea ce fac autorităţile din România. Adică nu fac decât ceea ce permit normele internaţionale – să manifeste un fel de grijă faţă de cetăţenii din ţările limitrofe, care se identifică drept români. Atât.”

Europa Liberă: Cum Ungaria, de exemplu, are grijă de cetăţenii unguri din România.

Igor Boţan: „Cum Federaţia Rusă a lansat ideea lumii ruse, sau a lumii pravoslavnice. Şi aceste lucruri le putem discuta de o manieră normală. Putem avea conferinţe, dezbateri ştiinţifice, dar nu isterii concertate pentru a stoarce profit electoral.”

Europa Liberă: De cealaltă parte replica se dă cam în aceiaşi termeni: pericolul rusesc. Oare nu se exagerează şi acolo?

Igor Boţan: „Cu certitudine se exagerează, fiindcă iarăşi este vorba de profit electoral. Exacerbarea acestui mesaj antirusesc este dăunător pentru Republica Moldova. În această ţară putem construi o societate civilă, care să fie bazată pe valori. Autoidentificarea etnică să fie o chestie aproape intimă, legată de cultură, legată de tradiţie, legată de cultul strămoşilor noştri. Spre asta trebuie să tindă Republica Moldova.”
XS
SM
MD
LG