Linkuri accesibilitate

05 octombrie 2000 - Deputaţii PPCD boicotează lucrările Parlamentului


Convenţia Democrată şi Partidul Forţelor Democratice revin asupra recentei decizii de a nu mai participa la lucrările legislativului pînă nu se iau în considerare demersurile lor contra lui Dumitru Diacov și Vladimir Voronin

Actualitatea în Republica Moldova
Relatează: Eleonora Lisnic

Contrar afirmaţiilor făcute la sfârşitul săptămânii trecute, parlamentarii de dreapta au participat astăzi la şedinţa în plen a Parlamentului, excepţie făcând deputaţii din Partiul Popular Creştin-Democrat. Reamintim că cele trei grupuri parlamentare de dreapta au declarat că nu vor participa la şedinţele în plen până la examinarea celor două demersuri ale lor – unul în care se exprimă vot de neîncredere preşedintelui Parlamentului Dumitru Diacov, şi altul vizându-l pe liderul comuniştilor Vladimir Voronin, învinuit că a ofensat drapelul de stat.

Spre deosebire de Convenţia Democrată şi Partidul Forţelor Democratice, creştin-democraţii au refuzat să-şi reconsidere decizia. Comentând pentru presă această stare de lucruri, deputatul PPCD Ion Neagu a presupus că şi parlamentarii creştin-democraţi vor reveni în sala Parlamentului, dată fiind importanţa promovării unor legi, cum ar fi cea privind responsabilitatea ministerială, sau cea privind deconspirarea securităţii ca poliţie politică.

Tot la importanţa adoptării unor proiecte de lege au făcut trimitere şi deputaţii de dreapta, reveniţi astăzi în sala de şedinţe a Parlamentului. Liderul Convenţiei Democrate Mircea Snegur şi liderul Partidului Forţelor Democratice Valeriu Matei au expus poziţia formaţiunilor lor de la tribuna centrală a Legislativului. Nici unul dintre ei, însă, nu a venit cu precizări referitoare la formarea unei alianţe anticomuniste, chestiune pe care formaţiunile de dreapta au discutat-o câteva zile în şir. Mai mult, Mircea Snegur a declarat că formaţiunea sa nu va accepta nici un fel de alianţe cu parlamentarii care „împreună cu deputaţii comunişti au demis Guvernul Sturza”. Reamintim, Guvernul Sturza a fost demis de comunişti, creştin-democraţi şi independenţi, care ulterior au instalat Guvernul Braghiş. Referindu-se la învinuirile aduse lui Dumitru Diacov şi Vladimir Voronin, Mircea Snegur i-a chemat pe aceştea să-şi prezinte scuzele de rigoare, pentru ca Parlamentul să-şi poată continua cu bine activitatea.

Liderul Convenţiei Democrate, Mircea Snegur: „Fracţiunea CDM consideră inutilă crearea oricăror alianţe cu deputaţii din grupările parlamentare, care, împreună cu comuniştii, au demis Guvernul ADR şi au votat pentru instaurarea actualului Cabinet de miniştri. Aflându-ne în seviciul poporului, declarăm că vom participa plenar la dezbaterea şi soluţionarea tuturor problemelor de importanţă vitală pentru societate. Noi nu le vom oferi oponenţilor noştri satisfacţia de a contribui, inclusiv prin lipsa la şedinţele în plen, la destabilizarea Parlamentului, atât de mult dorită de adepţii parlamentari şi extraparlamentari ai preşedintelui în exerciţiu, Petru Lucinschi.”

Liderii CDM şi PFD au spus că insistă în continuare asupra punerii în discuţie a comportamentului lui Dumitru Diacov, învinuit că a falsificat numărul de voturi la adoptarea interpretării la Legea audiovizualului, şi a liderului comuniştilor, Vladimir Voronin, pentru insulta adusă Tricolorului.

Iată şi un fragment din discursul liderului Partidului Forţelor Democratice, Valeriu Mateii: „Constatăm, totodată, că anumite grupări din Parlament, care anterior şi-au compromis mesajul formulat în faţa societăţii, participând împreună cu fracţiunea comuniştilor la demiterea Guvernului Alianţei pentru Democraţie şi Reforme, încearcă acum din răsputeri să realizeze altfel de scenarii, să urce pe cal alb şi să speculeze situaţia creată, pentru a-şi lustrui imaginea şi a se prezenta societăţii drept un nou tip de patrioţi de meserie.”

Potrivit lui Matei, PFD nu a renunţat să acţioneze în vederea sancţionării penale a deputatului Voronin. Cu voturile tuturor deputaţilor prezenţi în sală, Parlamentul a adoptat o decizie, prin care dispune sistarea negocierilor în problema comercializării domeniului „MD” până la examinarea oportunităţii semnării unui asemenea contract între Guvern şi compania americană „Dot&MD”. În termen de o lună Procuratura generală ar urma să studieze legitimitatea contractului similar, încă în vigoare, semnat în 1998.
XS
SM
MD
LG