Linkuri accesibilitate

Toate drumurile duc la Rroma


Romi români la Roma
Romi români la Roma

Ridicolul legislatorilor care se cred lingviști


De data asta, initiativa a venit de la un eurodeputat roman, care saptamana trecuta a depus la Parlamentul European un proiect de rezolutie prin care dumnealui cere interzicerea, la nivel european, a denumirii de „Rom“ pentru a-i desemna pe membrii respectivei etnii si inlocuirea lui cu termenul traditional de „tigan“. Asta, spunea bunul patriot roman, pentru a evita pe viitor confuzii intre romi si români, ba chiar pentru a evita „confundarea romilor -adica a tiganilor- cu locuitorii orasului Roma“.

Atita grija!... Deja prin anii 90, cind s-a instaurat moda de a scrie rom -in romaneste- cu doi de R, RRom, ideea era de a evita confuzii din acestea, confuzii intre tigani si români. Problema e ca acel dublu R nu functioneaza, dat fiind ca el poate raspindi o oarecare confuzie in scris, insa la ureche nu se aude.

Initiative din astea a mai avut si Turcia, tot prin anii 90, cind ceruse tarilor anglofone sa nu mai foloseasca numele traditional englezesc al tarii, Turkey, deoarece in engleza turkey mai inseamna si „curcan“. Initiativa care nu a avut, desigur, niciun succes. Limba nu se modifica asa cum vor legislatorii, sau nu in afara de partile noastre, unde e nevoie de initiative politice riscante pentru a pune capat fictiunii existentei unei limbi moldovenesti.

Ceea ce ignorau ridicolii legislatori turci care voiau sa modifice limba engleza este ca numele englez al curcanului, Turkey, vine tocmai de la Turcia, pentru ca acum sute de ani se credea ca aceasta pasare provine de acolo.Tot asa, ceea ce respectivul europarlamentar roman pare sa ignore este ca tiganii se numesc pe limba lor „Romi“ si ca termenul de tigani le-a fost impus din afara, de catre unii ca noi.

Si, desigur, ramane intrebarea: ce are Uniunea Europeana cu toate astea? Bruxelles-ul e deja incapabil sa rezolve disputa din jurul numelui tarii Macedonia, d-apoi sa mai intre si in chestiunea numelui tiganilor. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in ciuda grijii bunului politician roman, locuitorii orasului Roma nu s-au ofuscat pina acum de faptul ca tiganii isi zic intre ei Roma. Asta probabil pentru ca, asa cum stie toata lumea, toate drumurile duc la Roma !
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG