Linkuri accesibilitate

În cuvîntarea ținută cu această ocazie la Bremen, președintele Christian Wulff a mulțumit partenerilor NATO pentru contribuția lor la realizarea reunificării.

Festivitatea centrala dedicata unificarii Germaniei, în urma cu 20 de ani, s-a desfasurat la Bremen, cel mai mic land federal. Cu acest prilej presedintele federal Christian Wulff a rostit o cuvîntare programatica. Ideea principala a cuvîntarii lui Wulff a fost exprimata în leitmotivul „Germania, patria unita“. Presedintele a evocat evenimentele istorice din 1989 care au dus la prabusirea comunismului. În acest context el a evidentiat, în primul rînd, contributia Poloniei si Ungariei si a amintit de actiunile miscarii civice din fosta Republica Democrata Germana (DDR). Presedintele, însa, a criticat si insuficienta apreciere a dorintei est-germanilor de a schimba realitatile din rasarit. Wulff a multumit, de asemenea, partenerilor din Alianța Atlantică care au contribuit la realizarea unificarii celor doua Germanii. Fara sprijinul acestor prieteni, a spus Wulff, reunificarea nu ar fi fost posibila.

În continuare Wulff a pledat pentru toleranta si buna întelegere între toti locuitorii Germaniei, cerînd migrantilor sa se integreze, facînd, totodata, si o trimitere la istorie. „Crestinismul face parte din Germania, religia evreiasca apartine de Germania. Între timp si islamul face parte din Germania“, a subliniat presedintele federal.

Sefa guvernului german Angela Merkel a omagiat sîmbata contributia tuturor germanilor la unificare. Numai datorita acestei performante comune s-a putut realiza reconstructia noilor landuri estice. Angela Merkel a evidentiat, în acelasi timp, contributia curajoasa a est-germanilor la evenimentele din 1989.

La festivitatea din parlamentul local al landului Berlin, la care au participat sîmbata si ambasadorii puterilor aliate, a vorbit Joachim Gauck. Primul director al Oficiului federal pentru administrarea arhivelor fostei securitati est-germane, Stasi, a cerut într-un interviu difuzat duminica de postul national de radio continuarea obiectiva a procesului de reconsiderare critica a trecutului comunist.

Este inadmisibil, a reliefat Gauck, ca biografiile fostilor tortionari sa aiba aceeasi valoare ca si biografiile victimelor.

Numerosi politicieni au transmis Germaniei felicitari cu ocazia zilei reunificarii. Presedintele american Barack Obama a evidentiat în mesajul sau pe cei care prin curajul lor au contribuit la prabusirea zidului. Rezultatul unitatii germane, a afirmat Obama, este o libertate pîna atunci necunoscuta pe continentul european si-n lume.
XS
SM
MD
LG