Linkuri accesibilitate

03 octombrie 2000 - Respingerea în Senat a proiectului legii secretului de stat


Serban Orescu
Serban Orescu

Ce sens mai are menţinerea pe rol a unui proiect de lege care la anul împlineşte 8 ani de preumblare prin sertarele parlamentului?

Actualitatea
Moderator: Radu Călin Cristea

Punct de vedere: Serban Orescu: Lungul drum al nopţii către zi

N-a existat probabil la noi în ţară proiect de lege care să fi stîrnit dezbateri atăt de îndelungate, precum cel vizînd secretul de stat. Pe ordinea de zi a parlamentului a intrat acest proiect încă în 1993, şi nu a ieşit finalizat nici pînă azi. Nu că n-ar fi susţinut puternic de SRI în prezent, ca la început. Dar probabil că pe undeva, există totuşi la unii parlamentari întemeiata bănuială, dacă nu certitudinea, că adoptînd asemenea legi din arsenalul juridic al Pactului de la Varşovia, numai de NATO nu ne apropiem.

Şi aşa se face, probabil, că cu toată susţinerea lui de către SRI şi mai recent de ministerul justiţiei, titular fiind domnul Valeriu Stoica, deocamdată, proiectul de lege n-a devenit lege şi are puţine şanse să devină.

Or, există motive puternice care îndeamnă să se creadă că interesul major al serviciilor secrete era tocmai ca acest proiect de lege controversat sa fie votat sub regimul actual, reputat ca pro occidental, astfel încît, cel de stînga, care îi va urma probabil, să poată da vina pe cei care l-au precedat. (...)

Intr-o discuţie organizată în decembrie 1999 la BBC, deputatul naţional ţărănist Mihail Nică, devenit de altfel recent, director adjunct SRI, a susţinut proiectul de lege mai abitir decăt colegul său de comisie din partidul Romania Mare. Cum se face totuşi că în prezent, proiectul a intrat totuşi în impas ? Impas legat de comisia de mediere a parlamentului. Să fie acest impas o reacţie lucidă dictată de interesul naţional, în cele din urmă ?

Fapt este că raportul de mediere între textele votate de Senat în 1996 şi de actuala Camera la începutul anului curent a fost respins la Senat cu neaşteptatul scor de 71 la 5. Prin acest vot, se toarnă, desigur, nisip în angrenajul care pînă acum a funcţionat destul de bine şi care urma să asigure finalizarea pînă la alegeri a controversatului proiect de lege. Asa cum mă informa ieri un parlamentar, raportul de mediere şi proiectul nici nu mai figurează pe ordinea de zi a viitoarelor şedinte ale parlamentului reunit.

Pe de altă parte, deşi Constituţia nu o spune, logic ar fi ca după scorul de 71 la 5 proiectul de lege însuşi să fie returnat Senatului spre o noua dezbatere. Pentru observatorul profan, ce sens mai are în definitiv, menţinerea pe rol a unui proiect de lege care la anul împlineşte 8 ani de preumblare prin sertarele parlamentului şi despre care ziarele americane scriu că împiedică admiterea Romaniei in NATO. Cui serveşte el şi mai ales căror interese?

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG