Linkuri accesibilitate

Revenirea comuniștilor ar readuce cortina de fier (Evenimentul zilei)


Partidele din AIE au șanse de a obține majoritatea (Dan Dungaciu)

Reflectare destul de consistenta in presa de azi a presentei la Chisinau a ministrului roman de externe. Teodor Baconshi a avut un dublu prilej: reuniunea Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova si inaugurarea Institutului Cultural Roman.

Ziarul Adevarul asaza totul sub un titlu mai degraba contrazis de continutul articolului: Romania, agent electoral la Chisinau. Aceasta este insa acuzatia formulata, mai mult sau mai putin explicit, de opozitia din Moldova. Articolul din Adevarul insista pe reactia de iritare a comunistilor la sugestia facuta de seful diplomatiei romane ca Uniunea Europeana ar putea “premia” o solidarizare a partidelor din Alianta pentru Integrare Europeana, in perspectiva apropiatelor alegeri legislative. Nu mai putin se insista pe disensiunile din interiorul Aliantei si pe diferentele de abordare in ce priveste aspiratia europeana. Declaratiile liderilor politici moldoveni sunt citate pe larg, fara a fi ocolite pozitiile oficialilor europeni aflati la reuniune. Un spatiu mai larg este acordat celor spuse de liderul democratilor, Marian Lupu care vede in absenta unui tratat de baza romano-moldovean una din cauzele esecului de participare la referendumul constituional din septembrie.

Evenimentul zilei atribuie un mesaj apasat la unitate unui oficial european, al carui nume nu este dezvaluit in corespondenta semnata de Adrian Cochino. In stire este reprodusa fraza ministrului roman de externe: “la alegerile viitoare nu trebuie sa alegeti intre Romania si Rusia, e o alegere intre trecut si viitor” – a spus Baconschi.

Tot aici – un lung interviu acordat de Dan Dungaciu, consilierul presedintelui interimar Mihai Ghimpu. Sociologul crede ca eventuala intoarcere la putere a comunistilor ar readuce cortina de fier intre Basarabia si Europa. Partidele Aliantei pentru Integrare Europeana au insa destule sanse de a obtine majoritatea. Problema care s-ar pune ar fi, in opinia lui Dungaciu, cat de consistenta va fi aceasta majoritate, avand in vedere ca va fi din nou nevoie de 61 de voturi pentru alegerea in parlament a sefului statului. Invalidarea refernedumului constitutional de luna trecuta nu ar fi neaparat o victorie pentru comunisti. In fond, arata invitatul Evenimentului zilei, e mai usor sa convingi oamenii sa stea acasa decat sa-i aduci la vot, asa ca si pentru comunisti alegerile din aceasta toamna vor fi adevaratul test. Intrebat despre mizele Rusiei in aceste alegeri, Dan Dungaciu sustine ca Moscova joaca pe mai multe fronturi.
XS
SM
MD
LG