Linkuri accesibilitate

Procuratura rusă redeschide dosarele a 5 jurnaliști asasinați între 2001 și 2005


Președintele Dmitry Medvedev
Președintele Dmitry Medvedev

Președintele Medvedev a sporit prerogativele comisiei de investigație care se ocupă de cazurile jurnaliștilor.

Schimbare de politică, schimbare politică? Greu de spus pentru moment dar la Moscova s-a anunţat că Procuratura Generală va redeschide investigaţiile privind uciderea a cinci jurnalişti între 2001 şi 2005. Decizia a fost luată la insistenţele Comitetului pentru protejarea jurnaliştilor, organizaţie neguvernametală cu sediul la New York, care a furnizat şi noi probe.

Este pentru prima dată că procuratura rusă nu contestă lista noastră de cazuri nerezolvate, a declarat la Moscova Kati Marton, membră a Comitetului pentru protejarea jurnaliştilor. Lista cuprinde 19 cazuri între care desigur şi cel al Annei Politkovskaia. Şi tot Kati Marton a anunţat că însăşi preşedintele comisiei de investigaţie din cadrul procuraturii va merge într-o ţară europeană pentru a cere extrădarea unei persoane suspectate în cazul Politkovskaia.

În cadrul Procuraturii generale există o comisiei specială de investigaţie, care se ocupă de cazurile jurnaliştilor ucişi. Pentru moment, vor fi reluate anchetele legate de uciderea lui Alexei Sidorov, cunoscut jurnalist de investigaţie, în 2003 în oraşul Togliatti, centrul industriei automobilistice ruse. Un an mai devreme, tot acolo a fost omorât colegul său, Valeri Ivanov.

Se va redeschide anchetă și în cazul lui Eduard Merkevici, împuşcat în 2001 în oraşul Azbest, în dosarele Nataliei Skril din 2002 şi al lui Vagif Kocetkov din 2005.

Preşedintele Dimitri Medvedev, mult mai activ în condamnarea atacurilor la adresa jurnaliştilor decât premierul Putin, a anunţat săptămâna trecută că măreşte prerogativele comisiei de investigaţie. Şi independenţa sa de acţiune: comisia va fi despărţită de Procuratura generală şi pusă sub controlul direct al Kremlinului.

„Comisia de investigaţie înţelege foarte bine rolul cheie jucat de presă în crearea unei societăţi democratice” se mai spune în declaraţia de astăzi a Procuraturii.

Se pare că şi preşedintele înţelege cât este de important să întindă mâna presei, dacă se gândeşte serios să candideze pentru preşedinţie peste doi ani. Şi să se distanţeze de premierul său Vladimir Putin, pe care toată lumea îl consideră încă adevăratul lider al Rusiei.

Dovadă şi cazul demiterii primarului Moscovei Iuri Lujkov – o mişcare curajoasă din partea preşedintelui, dar pe care mulţi observatori politici au interpretat-o drept simpla execuţie a unui plan al lui Putin. Care însă nu a vrut să intre direct într-o confruntare care devenise murdară.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG