Linkuri accesibilitate

Reluarea rutei de tren Chișinău - Cuciurgani - Odesa


Vice-premierul Victor Osipov: Sperăm că partea transnistreană este interesată să faciliteze procedura de control încăt să dea cît mai puţină bătaie de cap pasagerilor.









A plecat un tren din gară… în această dimineaţa, la ora 6 şi 45 de minute. Şi n-a fost unul cu care a plecat şi iubirea, ca în cunoscutul cântec, ci a fost trenul de pasageri Chişinău – Odesa – Chişinău, reactivat după o pauză de patru ani. Vicepremierul pentru Reintegrare Victor Osipov a fost pe peronul Gării Chişinău şi vom încerca să-l apelăm telefonic pentru o foarte scurtă convorbire despre semnificaţia acestui eveniment.

Europa Liberă: Dle Osipov, aţi fost pe peronul gării şi înţelegem că trenul a plecat în siguranţă, cu toate fanfarele şi alifiile. Cu suficienţi pasageri însă?

Victor Osipov: Fără fanfare, dar cu foarte multă lume pe peron. De altfel, trenul a plecat şi la modul direct asta este prima noutate a zilei, dar şi o noutate, aşa cum aţi remarcat, pentru ultimii patru ani de zile. Pasageri au fost şi unii de onoare, vreau să menţionez. Dar cei mai importanţi sunt oamenii simpli care, deşi probabilitatea şi încrederea unora în special că acest obiectiv va fi atins, că acest tren va fi relansat era foarte scăzută, s-au găsit oameni simpli care au nevoie de acest serviciu de transport şi şi-au luat în mod normal bilete, iar acum sunt în drum spre Odesa. Dar vroiam să zic că sunt şi pasageri deosebiţi – ambasadorul Ucrainei în RM, Serghei Pirojkov a plecat la Odesa astăzi cu trenul.

Europa Liberă: Înţeleg că sub aspectul politic şi al eforturilor de reglementare a conflictului reluarea circulaţiei acestui tren de pasageri are importanţă certă. Sub aspectul economic şi al confortului pasagerilor însă – şi sunt 5 ore de călătorit până la Odesa, mult mai puţin cu microbuzul, autobuzul, apoi controalele din mers ş.a.m.d. – ar fi justificat?

Victor Osipov: Sunt multe întrebări, nu că ar fi prea multe, dar aveţi dreptate. Întîi de toate, sub aspectul confortului. Nu este vorba despre vechiul tren diesel care era pe timpurile sovietice şi care, utilizat la distanţe scurte, nu prezenta un nivel înalt de confort. Este un tren clasic, cu vagoane diferite, inclusiv cu locuri care pot fi folosite pentru culcat, cu vagoane de calitate aşa medie, mai înaltă decît cele de bază, cu un vagon care are şi un bar-restaurant micuţ, deci condiţiile pentru pasageri sunt excelente din punctul acesta de vedere. A fost nevoie de a crea un tren clasic pentru a avea posibilitatea în staţia de la Kuciurgan de a înlocui locomotiva termică pe una electrică, deoarece condiţiile de circulaţie pe teritoriul Ucrainei nu permit poluarea. Aş mai menţiona aici încă un moment – acel tren diesel care fusese reţinut atunci de către Transnistria, cu ocazia acestor negocieri în procesul de pregătire a relansării trenului a fost recuperat de către autorităţile moldoveneşti. Şi acest lucru este important nu atît pentru valoarea trenului în sine, cît pentru a demonstra deschiderea celor din Transnistria în această chestiune. Din punct de vedere economic, aş dori să fac o menţiune. Preţul biletului este comparabil cu preţul pentru autobuz, însă condiţiile, şi mai ales pe timp de iarnă, chiar cu o durată mai mare a drumului, sunt mai bune. Căile Ferate Moldoveneşti au aplicat, aşa cum se face de obicei în cazul transportului de pasageri, un coeficient de reducere a preţului, ceea ce înseamnă că pînă la Kuciurgan preţul este de sub doi dolari, iar restul parcursului, pe teritoriul Ucrainei, este un pic mai înalt. Dar prima sarcină şi cea mai grea a fost deja rezolvată, în continuare vom depune eforturi pentru a îmbunătăţi condiţiile pe un tren care circulă deja.

Europa Liberă: Apropo, controalele vor fi doar transnistrene sau şi ale autorităţilor Republicii Moldova?

Victor Osipov: Sunt proceduri fireşti pentru un tren care circula la nivel internaţional, deci trece pe teritoriul altui stat. Serviciile moldoveneşti vor efectua controalele din mers, astfel încît să nu cauzeze reţineri. Şi noi încă nu avem toată certitudinea, dar sperăm că interesul părţii transnistrene este la fel de a facilita, de a face astfel încît această procedură să fie cît mai scurtă şi să dea cît mai puţină bătaie de cap pasagerilor. Deoarece, vreau să menţionez acest lucru, solicitarea de a reporni trenul Chişinău-Odesa a fost una foarte puternică anume din partea Tiraspolului.

Europa Liberă: Vă mulţumim mult, domnule Osipov.
XS
SM
MD
LG