Linkuri accesibilitate

Ce soartă îl așteaptă pe fostul primar al Moscovei?


Yuri Lujkov
Yuri Lujkov

O repetare a scenariului Hodorkovski?

Fostul primar al Moscovei, Yuri Lujkov, fost membru de baza al partidului premierului Rusiei Vladimir Putin, Rusia Unită are afaceri si investitii in intreaga lume. Atit in tari ale Uniunii Europene cit si in tari CSI, cit si in republici nerecunoscute precum Abhazia si Transnistria. Ce se va intimpla cu aceste investitii, odata ce influentul politician rus nu mai este in prim plan.

Procuratura Federaţiei Ruse a confirmat că a deschis peste 20 de dosare penale împotriva unor oameni de afaceri apropiaţi fostului primar al capitalei, însă a precizat că acestea au fost iniţiate înainte de demiterea lui Lujkov.

În ciuda acuzaţiilor de corupţie şi afaceri controversate apărute în presă, experţii de la Moscova se feresc să răspundă la întrebarea dacă va fi sau nu deschis un dosar penal pe numele fostului primar.

Zvonurile unui posibil proces l-ar putea determina pe Lujkov să părăsească ţara. Însă, în opinia directorului Institutului Internaţional de Expertiză Politică, Evghenii Mincenko, puţine state ar fi gata să-l adăpostească:

“În Occident nu are ce căuta, dacă aici vor fi pornite dosare penale împotriva lui, acolo Lujkov este considerat un exponent pătimaş al naţionalismului rus. Nici el, nici Baturina nu au o imagine bună, în ciuda investiţiilor pe care le-au făcut. Însă, în opinia mea, singura ţară care ar fi gata să-l primească cu braţele deschise ar fi Belarusia”, e de părere Evghenii Mincenko.

Redactorul adjunct al publicaţiei „Ejenedelinîi Jurnal”, Aleksandr Golts este de părere că unii optimişti sunt tentaţi să creadă că în urma confruntării Medvedev-Lujkov, în Rusia va începe o restaurare a instituţiilor democratice. În opinia comentatorului, mai realistă este repetarea scenariului Hodorkovski: active îngheţate, resurse distruse şi închisoarea.

Aleksandr Golts nu crede că este o simplă coincidenţă faptul că Dumei de Stat i-a fost prezentat un proiect de lege prin care Comitetul de Anchetă din cadrul Procuraturii Generale a Rusiei este trecut în subordinea directă a preşedintelui.

„Dacă ministrul de interne şi şeful Serviciului Federal de Securitate vor adopta o poziţie neutră în cazul fostului primar, atunci Medvedev va avea procurorii gata pregătiţi să acţioneze împotriva lui Iurii Lujkov”, opinează Aleksandr Golts, adăugând că astfel, preşedintele va continua „practici putiniste”.
XS
SM
MD
LG