Linkuri accesibilitate

Comisarul European pentru Extindere Stefan Fule: „Biletul proeuropean care constituie baza activităţilor AIE, a dat rezultate maxime în asocierea politică, integrarea economică şi dialogul pentru regimul liber de vize”

Astăzi la Chişinău s-a aflat în vizită Comisarul European pentru Extindere şi Politica de vecinătate Stefan Fule, pentru a participa la a 3 reuniune informală a „prietenilor Moldovei”, grup de ţări din UE care susţin apropierea RM de UE. Comisarul pentru integrare a avut întrevederi cu prim-ministrul Vlad Filat şi cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi a făcut mai multe declaraţii.

Comisarul Fule a vorbit în termeni elogioşi despre realizările obţinute de autorităţile Moldovei pe calea integrării europene insistînd asupra faptului că „Alianţa a reuşit să facă un pas înainte oferindu-le cetăţenilor o perspectivă clară vizînd apropierea şi îmbunătăţirea relaţiilor cu UE. Anume datorită acestui bilet proeuropean care s-a resimţit puternic şi constituie baza activităţilor în cadrul Alianţei am reuşit să obţinem rezultate maxime în ce priveşte asocierea politică, integrarea economică şi promovarea dialogului pentru regimul liber de vize”- a constatat comisarul.

„Sînteţi cel mai dinamic partener”, a spus Fule după încheierea reuniunii grupului de ţări care susţin apropierea Moldovei de UE. „Partener care a probat succesul în cadrul Parteneriatului Estic”, a adăugat comisarul.

Întrebat cînd anume ar putea obţine Moldova aderarea la UE, Stefan Fule a reafirmat că orarul este dictat de viteza reformelor pe care Moldova s-a angajat să le ducă la capăt. „În pofida faptului că de fiecare dată cînd cineva dintre noi soseşte la Chişinău se convinge de faptul că s-au întîmplat multe lucruri noi, totuşi rămîn foarte multe de făcut”.

Comisarul a avut astăzi mai multe întrevederi. Pe lîngă cele anunţate cu prim-ministrul Vlad Filat şi cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, Stefan Fule s-a întîlnit şi cu Vladimir Voronin, în calitatea dînsului de lider al opoziţiei dar şi de protagonist al unor contribuţii la efortul de integrare europeană a Moldovei, a precizat comisarul. Funcţionarul european şi-a exprimat încrederea că şi după alegerile din 28 noiembrie Moldova va fi la fel de fermă în opţiunea sa proeuropeană.

Tot azi Stefan Fule şi prim-ministrul moldovean Vlad Filat au semnat un protocol adiţional la Acordul de parteneriat şi cooperare, document care deschide noi oportunităţi pentru Moldova şi anume posibilitatea de a participa în 7 programe noi ale UE, în domenii diferite. Moldova este a doua ţară cu care UE semnează un asemenea protocol.

În octombrie urmează să aibă loc o nouă rundă de negocieri pe liberalizarea regimului de vize. Chişinăul este în aşteptarea recomandărilor pe care urmează să le facă cele două misiuni ale UE care s-au aflat la Chişinău în ultima lună.
XS
SM
MD
LG