Linkuri accesibilitate

Nuanțări liberale pe tema unei viitoare moțiuni de cenzură


Avertisment BNR asupra populismului preelectoral

Potrivit ziarului Adevarul, care citeaza Unimedia, Vladimir Voronin cere Uniunii Europene sa condamne declaratiile premierului Emil Boc facute recent la NY. Seful guvernului de la Bucuresti a spus, la o intalnire cu diaspora romana, ca tara sa nu recunoaste Pactul Ribbentrop Molotov, care a dus la pierderea Basarabiei de catre Romania. O declaratie catalogata de liderul comunistilor de la Chisinau drept umilitoare si in legatura cu care puterea de la Chisinau nu a luat nicio atitudine. Aceasta ar dovedi ca pentru ei, citam din stirea ziarului Adevarul, “independenta si statalitatea Republicii Moldova sunt o povara”.

Liderul liberalilor romani, Crin Antonescu acorda un interviu ziarului Evenimentul zilei, pe tema motiunii de cenzura pe care opozitia intentioneaza sa o prezinte in Parlament, aratand ca esentiala este strategia post-motiune. Partidul National Liberal nu pare sa fi gasit inca o pozitie comuna cu social-democratii, principala formatiune politica a opozitiei, pe care o acuza ca-si urmareste propriile scopuri: apropiatele alegeri interne de partid si, mai nou, incercarea de suspendare a sefului statului. Aceasta din urma initiativa e privita cu circumspectie de Crin Antonescu, care prefera sa aseze pe primul plan caderea guvernului Boc. Daca motiunea de cenzura va trece si guvernul Boc pleaca de la putere, s-ar putea intr-adevar pune problema suspendarii presedintelui, dar numai in cazul in care nu va accepta sa numeasca un premier din partea majoritatii parlamentare ce se va constitui – arata Crin Antonescu in Evenimentul zilei. La conducerea viitorului guvern ar trebui sa se afle, in opinia sa, un independent. In niciun caz un social-democrat, daca va fi vorba de o coalitie in care sa intre si liberalii.

O interventie publica a guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, este preluata astazi de mai multe ziare, intre care Evenimentul zilei, Romania libera si Jurnalul national. La o conferinta organizata de BNR si de revista Capital, seful bancii centrale a subliniat pericolul populismului preelectoral si riscul unor masuri gresite ce ar putea fi dispuse in aceasta perioada de criza economica.
XS
SM
MD
LG