Linkuri accesibilitate

AIE merită o a doua şansă


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Cu condiția ca liderii partidelor din alianță să învețe câte ceva din propriile lor greșeli.

Gheorge Cojocaru: Dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate, pe fondul unei crize constituționale nedezamorsate pînă la capăt, nu pare să constituie un prilej de bilanț triumfalist pentru Alianța pentru Integrare Europeană sau, și mai mult, o ocazie de chef prin beciurile de la Cricova, sub motivul marcării unui an de la preluarea guvernării de către forțele democratice. Poate că, cu acest prilej, ar fi fost mai indicată o trecere în revistă critică a parcursului de până acum a Alianței și o atitudine mai atentă la ceea ce cred și spun oamenii simpli despre cum merg lucrurile în viața de toate zilele.

Europa Liberă: Tocmai pornind de la această perspectivă, dumneavoastră ce concluzii aţi trage?

Gheorge Cojocaru: Concluziile, de regulă, se trag în raport cu ceea ce s-a realizat realmente sau în raport cu plafonul de așteptări ale populației. Oamenii, oamenii simpli, pentru că vorbim despre aceştia, care constituie majoritatea societăţii din Republica Moldova, alegătorii partidelor democratice, în primul rând, au așteptat un act de justiție din partea actualei guvernări democratice față de nedreptățile comise de fosta guvernare comunistă și acest act nu s-a produs. Tinerii, de exemplu, cei care au redesenat profilul scenei politice, au așteptat și poate că mai așteaptă răspuns la o serie de întrebări despre evenimentele din 7 aprilie anul trecut și aceste răspunsuri nu au fost formulate cu claritate. Dar, și putem face o paranteză aici, politicienii de la guvernare ar trebui să fie pregătiți să dea niște explicații în acest sens pe parcursul competiției electorale, dacă realizează într-adevăr miza scrutinului care se anunță unul crucial pentru societatea din Republica Moldova. Ceea ce par să nu înțeleagă liderii Alianței de la guvernare este faptul că popularitatea lor și sprijinul lor electoral depinde, pe undeva, mai puțin de performanțele lor sociale și economice, pentru că în ansamblu, calea și direcția pe care merge societatea din 2009 este una bună. Depinde mai mult de modul în care se raportează unii față de alții, de modelul de comportament public pe care îl afișează, o conduită care lasă adeseori un gust acru electoratului democratic.

Europa Liberă: Și, totuși, făcînd abstracţie de ciorovăieli şi de disputele nu întoteauna plăcute, cei patru „muşchetari”, dacă e să adoptăm terminologia lui Dumas, se vor reuni oare după scrutinul parlamentar anticipat? Îi vom vedea la guvernare?

Gheorge Cojocaru: Dacă îi vom vedea la guvernare sau nu va decide electoratul. Ceea ce ne interesează în acest momnet este dacă actualii lideri din AIE ar merita o nouă şansă de a se menţine la guvernare. Şi din punctul meu de vedere AIE merită o a doua şansă.
XS
SM
MD
LG