Linkuri accesibilitate

„Călcîiul lui Ahile al economiei îl constituia irosirea energiei”


Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr

Ministrul economiei Valeriu Lazăr: „Moldova nu are altă posibilitate de a diversifica sursele de energie, decît conectîndu-se la Piaţa paneuropeană energetică prin intermediul României”.

Europa Liberă: Domnule Lazăr, buna dimineaţa.

Valeriu Lazăr: „Bună dimineaţa, ţară.”

Europa Liberă: Problema asigurării energetice a statului rămâne a fi una primordială. Economia moldovenească este dependentă de asigurarea unei aprovizionări cu energie atât din punct de vedere al cantităţii garantate, cât şi al unor preţuri stabile. Cum se prezintă situaţia la moment?

Valeriu Lazăr: „Mai există multe carenţe la acest capitol, dar oricum stăm mult mai bine decât anul trecut, să zicem. Şi chiar, uite coincidenţă, astăzi la 8.30 avem convocaţi colegii de la minister, de la toate întreprinderile specializate pentru a discuta stadiul pregătirii actuale pentru sezonul următor. Dar să le luăm pe rând: ne aducem aminte că anul trecut cam pe timpul ăsta, atunci când am luat în gestiune această gospodărie, am constatat că, de fapt, băteam pasul pe loc cu ajustarea legislaţiei pentru a îndeplini condiţiile necesare aderării la Tratatul comunităţii energetice, la ceea ce numim noi Piaţa paneuropeană energetică. Doi: pe lanţ în sectorul energetic, termoenergetic, erau cam două miliarde de lei şi mai grav era aceea că erau conturile blocate. Vă aduc aminte – Moldova-Gaz la CET-uri, Cet-urile la Termocom, Termocomul în plin faliment, nici nu era clar ce era acolo, o debandadă totală. Şi riscul cel mai mare era, că să intram în iarnă, hai să zic aşa, nepregătiţi din acest punct de vedere. Nu din punct de vedere tehnic, aici lucrurile stăteau ceva mai bine, dar anume din punct de vedere al siguranţei acestor întreprinderi, într-adevăr era pericol.”

Europa Liberă: Da se spunea că controlul asupra propriului sector energetic se pierde de către autorităţi.

Valeriu Lazăr: „Sigur, era riscul într-adevăr. Creditorii, spuneam, pe lanţ puteau să-şi ia activele şi să rămână absolut dezmembrat acest sector, ceea ce este foarte şi foarte periculos. Fiindcă, să zicem, pe Chişinău avem sistemul centralizat preponderent de asigurare cu energie termică – 85 la sută din orăşeni sunt conectaţi la acest sistem. Nu mai vorbesc de energia electrică, etc. Deaceea am luat-o aşa, pe rând. Dar am început-o, deloc întâmplător, prin a crea capacitatea la Ministerul Economiei. Şi deloc întâmplător, în câteva luni am reuşit să creăm o direcţie, care aşa se şi numeşte – Securitate şi eficienţă energetică, adică scoatem în evidenţă ceea ce aţi constatat, într-adevăr, „călcâiul lui Ahile”, cred că nu doar al sistemului economic, ci şi politic în Republica Moldova, această dependenţă energetică excesivă dintr-o singură sursă. Şi atunci ne-am preocupat primul pas de siguranţa energetică, care vizează nu doar siguranţa tehnică, dar şi siguranţa în asigurări. Şi cu eficienţa energetică, fiindcă noi suntem foarte energofagi şi consumul de energie la unitatea de produs pe cap de locuitor să ştiţi că este destul de mare, în comparaţie cu alte ţări şi atunci nu putem vorbi că suntem competitivi. Şi de fapt cheltuim, hai să zic mai simplu, mai ţărăneşte, cheltuim, irosim foarte multă energie.”

Europa Liberă: Şi atunci implicaţiile sociale sunt mari.

Valeriu Lazăr: „Sigur. De aici, aţi intuit corect, pe lanţ încep alte probleme. Deaceea pentru noi a fost important să definim foarte clar problemele şi ele, spuneam, cauzele sau geneza acestor probleme. Fiindcă noi vedem doar consecinţele, dar hai să vedem cauzele, le-am văzut anume aici. Deaceea deloc întâmplător, am consolidat această direcţie şi apoi am pornit lucru. Cred că în termeni record am reuşit să ne îndeplinim obligaţiunile noastre şi deja către luna decembrie să realizăm toate condiţiile şi să aderăm la Tratatul comunităţii energetice. Nu există nici o posibilitate pentru noi de a diversifica sursele, dacă nu ne conectăm la Piaţa paneuropeană energetică şi o facem prin intermediul României. Asta este situaţia – prin interconectarea pe partea de energie electrică, prin interconectare pe partea de gaze.”

Europa Liberă: Dar se vorbeşte de atâta timp, domnule Lazăr, despre securitatea energetică a Uniunii Europene în regiunea Mării Negre, despre perspectivele pentru Republica Moldova. Aţi amintit şi despre România. Dar nu vi se pare că, totuşi, se bate pasul pe loc? Se vorbeşte mult, dar în realitate...

Valeriu Lazăr: „Cum să zic, noi prima fază am depăşit-o. Era important ca să ne conectăm fizic. Ca fizic să ne conectăm la această infrastructură energetică europeană trebuie să avem aceleaşi reguli de joc. Or, regulile de joc se stabilesc prin legi. Deaceea de aici am început – am armonizat legislaţia. Şi, a propos, ca să ştiţi – legislaţia în domeniul energetic este prima perfect armonizată la cerințele comunitare. Chiar pe restul domeniilor nici nu am ajuns în faza să implementăm cerințele comunitare. Dar am preluat regulile şi suntem acum în faza în care ne apropiem de faza fizică, ceea ce ar însemna ca să căutăm bani pentru proiectele de interconectare pe gaze şi pe energia electrică. Abia două săptămâni în urmă, la Iaşi s-a luat decizia preventivă şi azi-mâne plec cu colegii iar într-acolo. Din 19 milioane de euro necesare pentru a construi gazoductul Ungheni-Iaşi, care ne-ar conecta, repet, şi ar scoate această dependenţă exagerată, 7 milioane de euro le vom primi din Programul transfrontalier. Uitaţi-vă că deja intrăm în zona practică şi eu am certitudinea că anul viitor vom începe deja propriul zis şantierul, să zic aşa. Acum, revenind la adoua componentă – a doua componentă, care era siguranţa pe intern. Slava Domnului, n-aţi observat, de fapt, ceea ce s-a întâmplat toţi anii la rând, nu am avut în plină iarnă deconectări, toată lumea calm, liniştit, a fost încălzită, toţi asiguraţi cu energia electrică. Şi toată lumea îşi închipuie că a venit aşa, de la sine. De fapt, în spatele acestei situaţii de normalitate, avem nopţi nedormite, multe discuţii, multe convocări, invitam întreprinderile. Până la urmă, slavă Domnului, am găsit consensul, pe unde le-am impus administrativ, fiindcă sunt întreprinderi multe de stat. Pe urmă colegial am găsit soluţiile rezonabile, dar important este că am ieşit din această zonă şi am iernat, slava Domnului, bine. Foarte bine am iernat. Dă Doamne să iernăm şi de data asta la fel. Şi am intrat într-o zonă de restructurare a acestor datorii. Şi vreau să vă asigur că încetul cu încetul lucrurile se rezolvă. Mai prost stăm la capitolul Moldova-Gaz, în contextul datorilor cu Transnistria.”

Europa Liberă: Ajungem la Moldova-Gaz, dar totuşi vreau să insisist să ne răspundeţi – va putea să aducă restructurarea sistemului energetic un preţ acceptabil pentru consumatori?

Valeriu Lazăr: „Sigur că va putea. Hai să dau o cifră: nivelul de uzură a activelor la aceste întreprinderi este în mediu de 70-80 la sută. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că de fapt noi irosim în dodii foarte mulţi bani pentru întreţinerea acestei infrastructuri. Deaceea, în perspectivă, noi nu putem vorbi că vom avea tarife echitabile, rezonabile, atâta timp cât avem acest nivel de uzură. Deaceea problema majoră este să găsim investiţiile necesare să reducem consumurile. Pentru că ce înseamnă, de exemplu, pentru Termocom uzura de 70 la sută? Înseamnă că pe undeva curge apa, pe care o plătim noi toţi, ca şi consumatori. Uite despre ce vorbim noi. Şi atunci când noi avem în componenta, să zicem, la energia termică, nu ştiu, cam 70-80 la sută este gazul natural, este un factor extern, pe care noi nu-l putem schimba. Da, dar avem alte 20 la sută, avem deja cheltuielile pe intern, pe care trebuie să le optimizăm. Or, lucrul ăsta se face prin investiţii: să schimbăm pompele, să aplicăm tehnologii de efcienţă energetică. Uite, lucrul ăsta este absolut posibil şi atunci vom putea spune că, într-adevăr, consumatorul plăteşte un tarif rezonabil, dar nu încălzeşte pământul de sub oraşul Chişinău. Asta este abordarea.”

Europa Liberă: Domnule Lazăr, Republica Moldova, la fel ca şi alte state europene, este dependentă de livrările ruseşti de gaze naturale şi din acest considerent a fost pusă sarcina de a fi identificate surse de alternative de aprovizionare. Cum vi se pare, cum va reacţiona Moscova atunci când Moldova va căuta alternativă şi nu va mai fi cu totul dependentă de resursele ruseşti?

Valeriu Lazăr: „Eu aş pune altfel problema. Cred că Rusia este interesată să-şi crească capacitatea de export şi de gaze naturale şi energia electrică pe piaţa Uniunii Europene. Eu vreau să vă deschid niţel parantezele: vreau să zic pe nivelul energetic există unitate totală de opinii dintre Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă. Aş spune chiar mai mult: Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană demult au convenit elementele de bază a srartegiei energetice. Toată lumea înţelege că nu e posibil, hai să zic aşa, excluderea Federaţiei Ruse de pe această piaţă. Oricum rămâne furnizorul de bază. Pentru unele ţări sută la sută, pentru unele ţări 25 la sută. Oricum, pe piaţa europeană minimum 25-30 la sută consumă gaze ruseşti. Nu aici este problema. Pentru Republica Moldova noi nu trebuie să ne propunem cumva să, cum a încercat cineva, să jucăm pe anumite diferenţe dintre Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă. Ba din contra, Moldova trebuie să vină cu o platformă, şi cu condiţii investiţionale, şi cu previzibilitate şi a clasei politice, şi la nivel de economie, să asigurăm condiţiile încât Federaţiei Ruse să-i fie interesant, să zicem, să tranziteze în continuare mai mult gaz prin Republica Moldova. Noi să avem grijă să avem şi surse alternative. Şi spuneam cu acel gazoduct conectat la sistemul european prin sistemul românesc. Să facem acest lucru. Şi atunci, mai mult decât atât, să convingem Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă ca Moldova să fie o platformă pentru a genera energie electrică pe baza aceloraşi gaze naturale. Şi lucrul ăsta se întâmplă la Cuciurgan. Aici nu trebuie să căutăm să băgăm zâzanie între interesele acestor două mari puteri, între care suntem prinşi. Ba din contra, momentan, credeţi-ne, că ne reuşeşte să convertim această percepţie ca problemă într-o oportunitate investiţională mare pentru noi. Şi faptul că pe baza gazelor ruseşti se generează energie electrică la Cuciurgani şi se exportă, să zicem, în România, nu vă supăraţi, toată lumea are de câtigat – creşte stabilitatea sistemului energetic al Uniunii Europene, fiindcă această energie electrică e ceva mai ieftină, adică consumatorii europeni au de câştigat. Ne rezolvăm problema noi – asigurarea stabilă cu energie electrică şi luăm nişte bani din tranzit. Sigur că ar fi perfect, daca această uzină, sau această întreprindere ar fi completamente integrată şi în spaţiul bugetar al Republicii Moldova, îmi doresc foarte mult să ajungem acolo. Aş schimba puţin, nu că aş schimba, dar eu chiar schimb zi de zi această percepţie şi la Bruxelles, şi la Moscova. Şi deocamdată ne reuşeşte. Aici nu există divergenţă între ei şi între noi, cred că are toată lumea de câştigat.”

Europa Liberă: Dar ieri reprezentanţii Partidului Comuniştilor vorbeau despre nişte privatizări misterioase în sectorul energetic.

Valeriu Lazăr: „Eu nu mai atrag atenţia la...bine, opoziţia trebuie să mai critice, dar ce înseamnă privatizări misterioase? La privatizare a fost scoasă o întreprindere, care se numeşte Energoreparaţie, care de mulţi ani nu are comenzi. Era o întreprindere specializată, care repara utilaj în sectorul energetic şi din an în an erau în prag de faliment. Atunci am zis – dacă întreprinderile energetice au interes, poftim, n-aveţi decât s-o cumpăraţi, că noi nu avem nici un interes acolo, că nu este ceva strategic. Nici nu vreau să comentez prea mult, nu se merită.”

Europa Liberă: Să revenim la Moldova-Gaz şi datoriile Transnistriei. Pe cât de mult joacă festa în economia naţională a Moldovei acest aspect?

Valeriu Lazăr: „Foarte mult, fiindcă având autorităţile transnistrene în calitate de acţionari la Moldova-Gaz şi poziţia lor necooperantă, cel puţin, face momentan imposibilă avansarea noastră în programul ăsta foarte vast de restructurare la Moldova-Gaz, care presupunea că gazoductele construite pe banii bugetului şi a oamenilor le capitalizăm la Moldova-Gaz. Programul de restructurare este gata, noi avem foarte bună claritate ce avem de făcut în continuare, dar ne-am stopat fix în situaţia, în care este necesar acordul tuturor acţionarilor pentru a merge mai înainte.”

Europa Liberă: Inclusiv Tiraspolul.

Valeriu Lazăr: „Sigur. Şi tocmai ne-am blocat. Şi aici partenerii noştri de la Gazprom şi noi încercăm să depăşim această situaţie.”

Europa Liberă: Dar cum poate fi deblocată această situaţie?

Valeriu Lazăr: „Sunt acolo mai multe idei. Mai multe instrumente fără îndoială are Federaţia Rusă, are Gazpromul.”

Europa Liberă: Până la urmă datoriile cine le va plăti? Chişinăul?

Valeriu Lazăr: „Până la urmă - nu. Planul de restructurare, pe care noi l-am generat împreună, presupune separarea acestor active, împreună cu separarea acestor datorii. Fiindcă activele de jure sunt la Moldova-Gaz, de facto demult sunt în regiunea transnistreană. Deaceea noi am zis: oameni buni, trebuie să separăm aceste active, partea dreaptă va fi curăţită de activele, care oricum nu le deţine, şi nu ştie ce se face în Transnistria, dar va fi curăţită şi de câteva miliarde de dolari. Asta este unul din elementele acestui program, care spuneam, implementarea lui presupune, hai să zic aşa, nu că bunăvoinţa, dar acceptul inclusiv şi a părţiii transnistrene. Ăştea joacă joaca lor. Dar eu sper, că după alegeri lucrurile astea vor deveni mai posibil de realizat. Sunt simptome sănătoase acolo.”

Europa Liberă: Domnule Lazăr, vă mulţumim foarte mult. În această dimineaţă am discutat, la microfonul Europei Libere, cu vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei.
XS
SM
MD
LG