Linkuri accesibilitate

Unanimitatea injuriei (Andrei Pleșu)


Adeziunea lui Teodor Baconschi la PDL (Gândul)

Un scenariu apocaliptic, in care Romania se afunda in haos, pe fondul protestelor sociale, este anuntat de publicatia rusa RBK Daily, informeaza portalul romanesc Hotnews. Publicatia, despre care Hotnews precizeaza ca face parte din trustul de presa al lui Mihail Prohorov, il citeaza in sprijinul tezei pe fiul fostului presedinte comunist din republica Moldova, Oleg Voronin. Acesta vorbeste despre riscul de faliment si despre un reflux al capitalului strain, care ar avea tendinta sa se refugieze spre Republica Moldova – vezi investiile unor Sorin Ovidiu Vantu, Dinu Patriciu si Dan Voiculescu in presa de peste Prut.

Presa de la Bucuresti acorda atentie speciala intrarii in politica a ministrului de externe roman Teodor Baconschi. Baconschi care se afla astazi si maine in Republica Moldova, inclusiv pentru deschiderea oficiala a Institutului Cultural Roman “Mihai Eminescu”, s-a inscris ieri in partidul Democrat Liberal si isi expune intentiile in interviul acordat ziarului Adevarul: a venit in PDL ca sa “federeze” eventualele grupari din partid, nu sa dezbine. Intentioneaza sa o faca in jurul unei motiuni crestin-democrate, care are deja sprijinul potential al lui Vasile Blaga si a altor lideri din prima garda a PDL. Nu confirma deocamdata ca va candida la viitoarele alegeri prezidentiale, dar reporterii de la Adevarul amintesc ca presedintele Traian Basescu l-a nominalizat inte altii in legatura cu succesiunea in postul de la Cotroceni.

Adeziunea lui Teodor Baconschi la PDL este comentata de ziarul Gandul, care vede aici o miscare bine cantarita, intr-o strategie de relansare a partidului, si avandu-l drept autor chiar pe Traian Basescu. Noul venit in PDL este salutat si de europarlamentarul Cristian Preda. Alaturi de europarlamentarii Traian Ungureanu si Monica Macovei, Preda este vazut in genere drept o alternativa de culoare mai degraba liberala la garda veche din PDL, se mai arata in Gandul.

Un portret sarcastic al scenei publice din Romania face Andrei Plesu, intr-un comentariu din Adevarul. El spune ca “Romania a ajuns, in sfarsit, la mult visatul consens. Dar nu consensul unei convietuiri civilizate si productive, ci consensul demobilizator al furiei si al trivialitatii. Societatea autohtona s-a stabilizat intr-o unanimitate a injuriei, intr-o mare de negativitate agresiva”.
XS
SM
MD
LG