Linkuri accesibilitate

Reforma justiției - 16 ani de bătut pasul pe loc


Ion Peșca și Vladimir Țurcan dezbat cauzele care duc la împotmolirea implementării unui cadru legal bun.

Europa Liberă: Domnule Pleşca, buna dimineaţa.

Ion Pleşca: „Buna dimineaţa şi bine v-am găsit.”

Europa Liberă: Domnule Ţurcan, buna dimineaţa.

Vladimir Ţurcan: „Buna dimineaţa.”

Europa Liberă: V-am invitat la această discuţie matinală la microfonul Europei Libere şi asta după ce ieri s-a decis că Chişinăul va beneficia de un grant în valoare de peste un milion de dolari pentru implementarea unor proiecte menite să reformeze organele de drept şi cele juridice. Astăzi e şi Ziua internaţională a dreptului de a şti. Avem dreptul de a şti: de ce atât de greu se reformează justiţia în Moldova? Domnule Pleşca?

Ion Pleşca: „Da, mulţumesc. Pur şi simplu aş vrea să răspund la întrebarea Dumneavoastră în felul următor: evident că reforma justiţiei continuă. Ea a început în anii 95. Cu părere de rău, încă n-am ajuns la acea situaţie care ne-am dorit-o, dar sunt şi situaţii obiective, cum ar fi alegerile, care acum se aşteaptă, parlamentare. Această coaliţie, această Alianţă pentru Integrare Europeană a activat mai puţin de un an de zile. Pur şi simplu şi acele realizări, pe care ni le-am propus n-am avut posibilitatea în termen de un an ca să le implementăm. Dar câte ceva s-a făcut în justiţie. S-au adoptat un şir de modificări la legile cu privire la statutul judecătorului, la organizarea judecătorească. A fost adoptat cu câţiva ani în urmă şi legea cu privire la procuratură, cu toate că reforma în procuratură...”

Europa Liberă: Bate pasul pe loc.

Ion Pleşca: „Da, bate pasul pe loc. Ne-am dori, într-adevăr, ca Procuratura să-şi găsească locul ei în sistemul organelor de drept, fie sau pe lângă Executiv, sau pe lângă sistemul judecătoresc. În multe instanţe s-a îmbunătăţit situaţia, distribuirea aceasta a dosarelor, transparenţa în examinarea cauzelor, ş.a.m.d. Dar ne aşteptăm la mai mult.”

Europa Liberă: Domnule Ţurcan, întârzie această reformă în justiţie în Moldova?

Vladimir Ţurcan: „Vedeţi care e situaţia? Eu aş fi de acord cu domnul Pleşca că într-adevăr în ultimii ani s-a făcut mult pentru a perfecţiona cadrul legal, care reglementează acest domeniu. Dar totodată este foarte mult de făcut şi din punct de vedere al ridicării nivelului de responsabilitate al judecătorilor. Trebuie de schimbat într-o oarecare măsură şi mentalitatea dumnealor. Da, judecătorii sunt independenţi faţă de lege şi faţă de toţi factorii, în sensul influenţei din exterior, dar totodată ei sunt responsabili să adopte actele de justiţie în conformitatea cu legislaţia în vigoare. Ceea ce, cu regret, mai avem aici multe rezerve. Şi totodată, nu ultimul obiectiv este şi asigurarea materială-tehnică şi financiară a acestor instanţe de judecată.”

Europa Liberă: Bine, dar Moldova se bucură de atâta suport material din partea Occidentului, de parcă exteriorul ar dori mai mult această reformă a justiţiei în Republica Moldova, decât şi-ar dori-o chiar autorităţile de aici.

Ion Pleşca: „Da, într-adevăr noi suntem recunoscători faţă de acele organisme internaţionale, care ne ajută în reformarea sistemului justiţiei în Republica Moldova, dar vreau să vă mai spun că sistemul judecătoresc în Republica Moldova este finanţat foarte slab, dacă e să luăm din Produsul Intern Brut. În unele state justiţia este finanţată şi un procent, şi două procente, şi trei procente din acest PIB. La noi e 0,7%. Este foarte puţin. Este foarte puţin şi într-adevăr, de aici se încep un şir de probleme în justiţie. Dacă să mai spunem că un judecător începător la ziua de azi primeşte trei mii de lei salariul lunar, faţă de colegii lui din alte ţări din Europa, chiar din fostele ţări CSI.”

Europa Liberă: Dar nu au un trai sub nivelul exzistenţei, aşa cum au şi alte pături ale societăţii.

Ion Pleşca: „Evident, dar aceasta este o categorie de angajaţi, care ei numai din salariu trăiesc.”

Europa Liberă: Şi, totuşi, unele voci spun că ar exista mai mulţi judecători care nu au calificare intelectuală şi profesională necesară pentru a exercita acest mandat. Mai pot fi ei reformaţi?

Ion Pleşca: „Ei pot fi reformaţi prin schimbarea lor din aceste posturi. Prin aducerea altor judecători, altor persoane tinere, persoane mai bine pregătite. Dar este nevoie de timp. La noi aşa este prevăzut în lege că judecătorii dacă după cinci ani sunt numiţi până la atingerea plafonului de vârstă. Cu toate că este Colegiul de calificare, este Contenciosul magistraturii, ar fi de dorit ca mai des să fie trimişi aceşti judecători la atestare şi atunci, după nivelul de cunoştinţe, să fie propuşi ca să fie eliberaţi din funcţie. Dar nu-i problema în aceasta. Problema e că unii judecători neserios se atârnă de această profesie.”

Europa Liberă: Dar cum vă explicaţi, totuşi, că în rândul judecătorilor, se vorbeşte şi chiar se ia mită. Sunt corupţi anumiţi reprezentanţi ai justiţiei?

Ion Pleşca: „Nu, vorbe sunt multe. Şi eu aud vorbe de acestea. Dar trebuie să fie şi probe. Noi putem să vorbim foarte mult, dar trebuie toate aceste momente probate. Şi organele respective, cum ar fi Centrul de corupţie, Procuratura ar trebui, dacă sunt aşa vorbe, să le verifice şi până la urmă acei judecători, care într-adevăr iau mită, să fie traşi la răspundere.”

Europa Liberă: Domnule Pleşca, există corupţie în rândurile justiţiei?

Ion Pleşca: „Corupţia există în toate puterile statului aşa că...şi nu că numai la noi în ţară. Peste tot există corupţie. Pur şi simplu în ultimul timp se vorbeşte numai despre justiţie în Republica Moldova, dar nu se vorbeşte de alte structuri ale statului.”

Europa Liberă: Dar eu am auzit o declaraţie, pe care o făcea domnul Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei, spunând că nu toţi actorii politici din Moldova ar susţine reformarea justiţiei.

Ion Pleşca: „Nu este corect. Eu ca atare sunt pentru reformare sistemului judecătoresc, fiindcă eu am ieşit, am venit din acest sistem judecătoresc şi mai bine cunosc problemele care sunt în acest sistem.”

Europa Liberă: Şi care sunt problemele mai mari?

Ion Pleşca: „Nu, v-am spus, trebuie să începem în primul rând cu asigurarea materială şi financiară a sistemului judecătoresc, asigurarea cu încăperi. Sunt instanţe judecătoreşti, unde judecătorul examinează cauze într-un birou de patru metri pătraţi, împreună cu secretara, procurorul şi avocaţii şi părţile pe dosar. Este imposibil ca o justiţie să fie eficientă şi transparentă fără aceste condiţii create de către stat. Dar este şi a doua problemă – într-adevăr, în jur de 20-25 de procente din judecători trebuie să fie schimbaţi din aceste funcţii.”

Europa Liberă: Este adevărat că unii judecători ar face jocul politicienilor?

Ion Pleşca: „Se vorbeşte. Nu cunosc aşa cazuri concrete, dar dacă se vorbeşte, ceva, undeva este.”

Europa Liberă: Domnule Ţurcan, unde se duc aceşti bani care vin din exterior pentru reformarea justiţiei?

Vladimir Ţurcan: „Eu cred că problema dată ţine de problema transparenţei. Într-adevăr şi aveţi dreptate că nu numai în sistemul judecătoresc, nu numai Ministerul Justiţiei, Consiliul suprem al magistraturii, dar şi societatea civilă trebuie să cunoască foarte bine, pentru ca să exercite şi un control, aş spune eu aşa, în ce măsură de corect sunt utilizate aceste surse, dacă într-adevăr în direcţia strict necesară pe ziua de azi. Şi atunci nu o să apară întrebări de genul acesta.”

Europa Liberă: O reformă a justiţiei, care ar da anumite rezultate, ar putea fi atunci, când se va vorbi despre acte judecătoreşti calitative emise. Şi care nu sunt influenţate de acte de corupţie. Ziceam despre această corupţie, despre care se vorbeşte în rândul justiţiei. Cu alte cuvinte, atunci când judecătorii nu vor lua mită şi vor pronunţa hotărâri legale, am putea vorbi despre faptul, că începe o reformă judecătorească?

Vladimir Ţurcan: „Evident. Aceasta este un criteriu, care apreciază la ce nivel se află justiţia actualmente în Republica Moldova. Sută la sută.”

Europa Liberă: Domnule Pleşca?

Ion Pleşca: „Da, într-adevăr, dar mai este o problemă. Cam foarte des politicul începe să se implice în activitatea instanţelor judecătoreşti. Cum nu ai da, este un sistem judecătoresc, face parte din acele trei puteri ale statului, sunt separate. Judecătorii trebuie să fie independenţi în luarea deciziilor şi atunci când într-adevăr ei vor fi independenţi, îşi vor exercita funcţiile în conformitate cu legislaţia în vigoare, vor adopta şi hotărâri legale şi hotărâri care vor fi şi executate. Noi până la ziua de astăzi nu vorbim de acele hotărâri, care nu se execută.”

Europa Liberă: Şi sunt sumedenii de hotărâri, care nu se execută.

Ion Pleşca: „Mai mult de jumătate. Şi aici cineva tace din acei funcţionari de stat. Nu vorbesc despre neexecutarea acestor hotărâri judecătoreşti.”

Europa Liberă: De ce se tace?

Ion Pleşca: „Păi, se vede că nu vor să scoată la iveală aceste probleme. Eu aşa mă gândesc.”

Europa Liberă: Păi bine, domnule Pleşca, până unde se ajunge? Că tot se tolerează această situaţie, că nu se doreşte să se rezolve problemele? Mă refer aici la executarea deciziilor judecătoreşti.

Ion Pleşca: „În principiu, mai avem termen vreo lună două, pentru că a fost într-adevăr adoptată o nouă lege cu privire la executorii judecătoreşti. I-am făcut deja privaţi şi vom vedea care vor fi rezultatele.”

Europa Liberă: Domnule Ţurcan, cum explicaţi Dumneavoastră că atât de greu se execută deciziile judecătoreşti? Motivat-nemotivat? Intenţionat-neintenţionat? În interes-fără interes?

Vladimir Ţurcan: „După cum eu cunosc situaţia, o bună parte din aceste hotărâri judecătoreşti nu sunt executate din cauza şi lipsei resurselor financiare, deoarece majoritatea lor sunt decizii ce ţin de domeniul litigiilor economice şi celor civile. Asta e una la mînă. Doi, evident că este problema şi a responsabilităţii acelor, care nemijlocit se ocupă cu problema executării hotărârilor judecătoreşti şi aici tot trebuie să vedem, care va fi situaţia cu această reformă – trecerea la executarea cea privată.”

Europa Liberă: Sunt şi decizii CEDO care nu s-au executat până acum. Nu?

Vladimir Ţurcan: „Da, eu şi despre asta şi vorbesc. Şi taman dacă noi facem o trecere în revistă a acestor decizii, noi vedem foarte clar că poate jumătate din aceste decizii nu sunt executate anume din cauza lipsei surselor financiare, inclusiv şi din partea administraţiei publice locale.”

Europa Liberă: E o problemă spinoasă, aşa.

Vladimir Ţurcanu: „E o problemă a societăţii în întregime. Asta nu putem să dăm pe seama că asta e problema judecătorului „X” sau a judecătorului „Y”. Este vorba de toate problemele cu care se confruntă astăzi întreaga societate.”

Europa Liberă: Sunt vreo 16 ani de când Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei şi şi-a asumat şi acest angajament - de reformare a procuraturii, a justiţiei. E mult? E puţin timp? O judecă oamenii. Dar totuşi cetăţeanul aşteaptă să i se facă dreptate atunci când ajunge în instanţele de judecată, conform buchiei legii. Domnule Pleşca?

Ion Pleşca: „Da, da, vă ascult.”

Europa Liberă: 16 ani, e mult?

Ion Pleşca: „Nu, e şi mult, dar e şi puţin. Fiindcă 16 ani repede au trecut, dar pur şi simplu am trecut şi noi cu ţara prin diferite situaţii complicate. Vezi cum e, se schimbă puterea politică peste un an, peste doi, diferite regimuri de guvernare şi sunt probleme.”

Europa Liberă: Domnule Ţurcan, câţi ani mai trebuie să treacă ca cetăţeanul să aibă încredere în justiţie?

Vladimir Ţuracun: „Doamnă Valentina, e foarte complicat să spui, să numeşti un termen respectiv. Este foarte important ca cadrul legal, cel care este deja format.”

Europa Liberă: Cadrul e bun, mecanismul, când se aduce la implementarea mecanismului se împotmolesc.

Vladimir Ţuracun: „Da aşa este. Rămâne, doamnă Valentina, ca acest mecanism să fie implementat în deplină măsură. Şi aici este o importanţă foarte mare a societăţii civile. Deoarece anume prin intermediul societăţii civile noi o să avem posibilitatea să monitorizăm mai obiectiv în ce măsură implementarea corespunde cerinţelor societăţii.”

Europa Liberă: Eu sper că va fi un subiect prioritar şi pentru viitoarea componenţă a Legislativului. Mulţumim foarte mult pentru prezenţa la microfonul Europei Libere în această dimineaţă domnului Ion Pleşca, preşedintele Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, şi domnului Vladimir Ţurcanu, fost ministru de Interne, deputat neafiliat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG