Linkuri accesibilitate

Ofensivă anti-taliban în sudul Afganistanului


Cea mai importantă operaţiune lansată de la venirea noului comandant al forţelor NATO, generalul David Petraeus

Trupele NATO din Afganistan, susţinute de forţe locale, au lansat o ofensivă de anvergură în sud, în zona Kandahar, împotriva celei mai importante baze a miliţiilor Taliban. Scopul declarat al ofensivei este ca după ani de zile, miliţiile să fie forţate să fugă. Sau să moară în confruntarea militară. Mai multe informaţii despre asa numita „Lovitură a dragonului”

Dragonul loveste în jurul Kandaharului, sat cu sat, cătun cu cătun, iar comandanţii NATO au avertizat că ar putea fi o ofensivă de lungă durată. Şi cu victime de partea trupelor aliate. În ofensivă sunt angajaţi circa 8 mii de militari afgani şi NATO. Într-un interviu cu serviciul afgan al postului nostru de radio, guvernatorul districtului Zhari, din apropiere de Kandahar, a descris ofensiva lansată cu două zile în urmă drept de una de anvergură. Guvernatorul precizează că ofensiva a început în satul Sanzarai şi are ca ţintă să cucerească zonele în care sunt active miliţiile Taliban.

Este cea mai importantă operaţiune lansată de la venirea noului comandant al forţelor NATO, generalul David Petraeus. Un succes la Kandahar, bastionul miliţiilor Taliban, ar mări credibilitatea administraţiei Obama şi ar mai reduce din criticile aduse strategiei actuale în Afganistan. Lucrul cel mai criticat a fost decizia preşedintelui Obama de a anunţa, oficial, că de anul viitor începe retragerea trupelor americane din Afganistan. Argumentul este că astfel de declaraţii nu fac decât să întărească miliţiile şi să destabilizeze firava armată afgană.

La Kabul, generalul german Josef Blotz a confirmat într-o conferinţă de presă că ofensiva din sud a intrat în faza activă şi a avertizat şi el că luptele vor fi grele. Generalul a explicat că ţinta atacurilor sunt mai multe baze Taliban din jurul Kandaharului. Odată distruse, a continuat generalul german, Talibanii vor fi obligaţi să părăsească zona. Sau vor fi ucişi. Până acum, replica miliţiilor a fost relativ slabă: grenade şi arme de foc de calibru mic. Nici un militar afgan sau NATO nu a fost ucis.

Pe de altă parte, în sud-estul ţării, la graniţa cu Pakistanul a avut loc o confruntare mai puţin obişnuită, care a înfuriat autorităţile pakistaneze: în cursul unei ofensive împotriva miliţiilor Taliban, care atacaseră o bază a armatei afgane, elicoptere NATO a trecut graniţa, în Pakistan, unde au bombardat câteva tabere Taliban. Se pare că s-au înregistrat victime, de partea pakistaneză a graniţei.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG