Linkuri accesibilitate

Amînarea deciziei în privința ridicării imunității lui V. Voronin


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Comisia juridică din Parlament cere Procuraturii Generale probe suplimentare pe care procurorii nu aveau cum să le anticipeze.

Întrunită azi în şedinţă pentru a examina ridicarea imunităţii a doi deputaţi comunişti, între care fostul şef al statului Vladimir Voronin, Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi, a decis să amîne dezbaterea pentru cîteva zile. Comisia a cerut procuraturii, cea care a solicitat acum o săptămînă retragerea imunităţii celor doi pentru a putea fi cercetaţi, să prezinte, în două zile, probe suplimentare care îi incriminează pe bănuiţi. Preşedintele comisiei a lăsat să se înţeleagă că pînă la sfîrşitul săptămînii comisia ar putea totuşi să emită un aviz pentru parlament în această chestiune.

Fostul preşedinte Vladimir Voronin a compărut în faţa comisiei cu un discurs în care se dezvinovăţeşte pe sine în totalitate şi acuză Procuratura Generală de lipsă de profesionalism şi de părtinire în favoarea actualei puteri. De vreme ce ziariştii nu au fost lăsaţi să asiste la şedinţă, nu se ştie cum au decurs dezbaterile, însă la încheierea acestora Vladimir Voronin a declarat în faţa camerelor de luat vederi că este mulţumit de lucrul comisiei.

Vladimir Voronin: “A fost o discuţie bazată pe principiile legii, o discuţie foarte civilizată şi democratică cu comisia respectivă”.

Vladimir Voronin şi-a păstrat însă insatisfacţia faţă de organul de anchetă care a cerut să-i fie ridicată imunitatea.

Vladimir Voronin: “Dar în linii generale, să vă mărturisesc foarte sincer, se simte că tot e şito belîmi nitkami. Totul e la comandă, tot s-a făcut în stare de urgenţă”.

Comisia a cerut Procuraturii să prezinte documente suplimentare, fapt pe care membrii comunişti ai comisiei l-au interpretat ca pe o dovadă a incompetenţei organului de anchetă. Acuzaţii însă pe care procurorul adjunct Andrei Pîntea, care a răspuns azi întrebărilor comisiei, le respinge.

Andrei Pîntea: “Şi ce înseamnă nu s-a prezentat bine? Chiar sînt şocat. Păi, la toate întrebările s-a răspuns, dar s-au solicitat materiale suplimentare din cauză penală”.

Preşedintele comisiei parlamentare Ion Pleşca a explicat că amînarea a fost necesară deoarece au apărut anumite neclarităţi pe care procuratura nu avea cum să le anticipeze. “Sînt un şir de momente, de probleme, care nu pot fi divulgate pînă cînd nu se finalizează ancheta”. - a spus preşedintele comisiei întrebat de ziarişti în ce constau nedumeririle comisiei.

Ion Pleşca a lăsat să se înţeleagă că pînă la sfîrşitul săptămînii comisia se va întruni din nou şi chiar dacă parlamentul va fi dizolvat acesta va fi în drept să decidă dacă îi va lipsi sau nu de imunitate pe cei doi deputaţi comunişti, Vladimir Voronin şi Anatoş Popuşoi. Nu înainte însă de-a fi prezentat comisia avizul său.

Amintim că săptămîna trecută Procuratura Generală a cerut parlamentului să ridice imunitatea ex-preşedintelui Voronin şi deputatului comunist Anatol Popuşoi, fostul şef al agenţiei de stat “Moldsilva” pentru a putea fi cercetaţi.

Vladimir Voronin este bănuit de neglijenţă în funcţie în timpul demonstraţiilor din 7 aprilie 2009, cînd nu ar fi luat măsuri necesare pentru a proteja manifestanţii şi clădirile oficiale, iar o persoană a murit.

Fostul şef al agenţiei “Moldsilva” este acuzat că a gestionat ilegal peste 600 de ha de pădure, pămînt dat în arendă firmei lui Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui, fără concurs de licitaţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG