Linkuri accesibilitate

Demisia ministrului de interne român Vasile Blaga


Blaga își asumă responsabilitatea pentru demonstrația neautorizată de protest a 7000 de polițiști și jandarmi în fața Palatului Cotroceni.

Criza politica din Romania s-a accentuat dupa ce vineri circa 7000 de politisti si jandarmi au participat la un mars neautorizat care a culminat in fata
Palatului Cotroceni din Bucuresti, care este sediul presedintei romane. Ajunsi linga intrarea oficiala a Cotrocenilor, catre platoul unde sefului
statului roman i se da onorul in cadrul festivitatilor oficiale, politistii protestatari au aruncat cu sticle, caschete si luminari si au strigat lozinci ireverentioase la adresa presedintelui Traian Basescu.

Ministrul de interne Vasile Blaga si-a depus deja demisia, asumindu-si in acest fel dezordinile create. Tot el a expus dimensiunea acestei actiuni spontane, cind a declarat ca cinci dintre politistii participanti la mitingul ilegal aveau asupra lor arme de foc, desi iesisera din tura si se aflau in timpul liber. Cu alte cuvinte fostul ministru de interne sugera ca viata presedintelui Traian Basescu ar fi putut fi pusa in primejdie. In orice caz in urma mitingului de vineri, Presedintele Romaniei a anuntat ca va renunta la serviciile de escorta ale Politiei, iar primul ministru Emil Boc a facut acelasi lucru.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca salariatii Ministerului de Interne care au manifestat la Cotroceni au incalcat legea si au subminat autoritatea statului român. Politistii sint nemultumiti ca salariile lor au scazut cu 25 la suta la fel ca celelalte lefuri ale angajatilor bugetari, iar liderii de sindicat care-i reprezinta au amenintat chiar ca acestia nu-si vor mai indeplini obligatiile cita vreme nu-si primesc banii pe care-i merita.

Protestul politistilor face parte dintr-un sir de mitinguri organizate zilnic de principalele centrale sindicale din Romania, insa amenintarile facute de acestia vin printr-o coincidenta suspecta odata cu anuntul opozitiei ca ar putea demara suspendarea presedintelui Basescu.

Este pentru prima data cind in Romania, fortele de ordine ameninta in acest fel statul de drept, de aceea prima masura a fost inlocuirea ministrului de interne, iar urmatoare este convocarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care ar putea constata cu aceasta ocazie noi vulnerabilitati la adresa Romaniei.
XS
SM
MD
LG