Linkuri accesibilitate

28 septembrie 2000 - Succesul financiar al universităților private


Examenele de diplomă trebuie însă susţinute în faţa profesorilor de la universităţile de stat.

28 septembrie 2000

„Actualitatea”

Moderator: Radu Călin Cristea
Reporter: Petru Ionescu

Recent s-a descoperit o reţea de falsificare a diplomelor universitare, trafic în care erau implicate o universitate de stat şi una privată. Se pune din nou întrebarea cum este organizat şi supravegheat învăţământul privat ?

Sectorul învăţământului privat s-a dezvoltat extrem de rapid după revoluţia din 89 ca o afacere susţinută însă de puţin profesionalism. Senatorul Emil Tocaci , membru al comisiei pentru educaţie, explică succesul universităţilor private, chiar când nu erau omologate, prin metalitatea veche, din perioada comunistă, că numai o diplomă universitară oferă şansa unei cariere.

Cum au făcut şi mai fac bani foarte buni universităţile private? Senatorul Emil Tocaci afirmă că ele profită de strategia bancară „ciudată” din România, unde se plătesc dobânzi imense pentru depuneri. Universităţile private nu fac decât să strângă taxele de şcolarizare şi să le depună la bancă. Facultăţile private au reuşit, cu banii câştigaţi să plătească salarii mari şi să atragă astfel profesori de renume. Dar părinţii şi studenţi au aflat repede că diplomele de absolvire nu le pot obţine decât de la facultăţi autorizate.

În 1993, parlamentul a adoptat legea de autorizare a universităţilor particulare, în baza căreia s-a creat Consiliul naţional de acreditare academică.
Examenele de diplomă trebuie însă susţinute în faţa profesorilor de la universităţile de stat. Încă nu s-a adoptat legea care să permită universităţilor particulare existente (22) să acorde aceste diplome.
XS
SM
MD
LG