Linkuri accesibilitate

28 septembrie 2000 - „O naţiune la răscruce”


Emil Hurezeanu
Emil Hurezeanu

Comentariu semnat de Emil Hurezeanu în legătură cu rezultatele unui sondaj INSOMAR

28 septembrie 2000

„Actualitatea”

Moderator: Radu Călin Cristea
Comentariu: Emil Hurezeanu

„O naţiune la răscruce”

Un ultim sondaj de opinie oferit de INSOMAR conţine o confirmare dar şi câteva surprize: Ion Iliescu străluceşte în continuare pe primul loc, precum PDSR-ul. (...) Ion Iliescu a atins 40 la sută, limita de sus a capacităţii sale prezidenţiale, riguros condiţionată de cota din nemulţumirea generală care îl creditează încă cu soluţii.

Un sondaj mai vechi indica ca 56 la sută din români sunt nemulţumiţi de direcţia generală a ţării, fiind de părere că sub comunişti era mai bine.
Aproape 49 la sută ar vota cu PDSR-ul . Diferenţa până la cota lui Iliescu arată că nu toţi nemulţumiţii şi nu toţi adepţii unei guvernări de stânga vor vota pentru Iliescu în noiembrie.

Această neîncredere relativă a propriilor partizani îi poate fi fatală fostului comunist care nu se poate aştepta la voturi din tabăra opusă.
(...) Ion ILiescu a scăzut mereu în sondaje în ultimele luni. Dacă victoria PDSR pare o certitudine, despre Ion Iliescu se poate numai spune că are toate şansele să intre în turul doi al prezidenţialelor.

O surpriză a sondajului INSOMAR a fost plasarea lui Mugur Isărescu pe locul al doilea, cu aproape 17%.

(...) Învăţătura indusă aici este că poţi creşte în sondaje fără a face nimic, ceea ce i-ar putea fi fatal prea prudentului prim ministru.
Si acum trecem la „miri”. Lucrăm cu două ipoteze: Ion Iliescu are şansa să-şi atragă voturile întregului electorat de stânga, care este mare. A doua ipoteză este că Mugur Isărescu sau Teodor Stolojan au şansa să strîngă electoratul anti-Iliescu şi pro occidental, să zicem, în al doilea tur.

Pentru că Ion Iliescu nu se bucură în mod evident şi pe termen lung de voturile tuturor nemulţumiţilor tranziţiei plus cele ale simpatizanţilor propriului partid, şansele ca el să câştige în al doilea tur de scrutin sunt discutabile.
XS
SM
MD
LG