Linkuri accesibilitate

Șah și politică


Un binecunoscut mare maestru, Anatoli Karpov şi un politician excentric multimilionar budist care spune că este vizitat de extratereştrii, Kirsan Iliumjînov sînt candidații la președinția Federației Internaționale de Șah.


Saptamina viitoare, membrii Federaţiei Internaţionale de Şah se vor întilni să decidă cine sa fie preşedintele Federaţiei pentru urmatorii patru ani. Sunt doi candidaţi - un şahist de mare prestigiu internaţional, un binecunoscut mare maestru - Anatoli Karpov şi un politician excentric multimilionar budist care spune că este vizitat de extratereştrii şi care a fost din 1995 şi preşedintele Kalmîkiei şi al Federaţiei internaţionale de sah, Kirsan Iliumjînov. Deşi aţi fi probabil tentati să pariaţi că marele maestru va cîştiga firesc, această competitie şi să mizaţi pe el, ei, bine, Europa Libera vă sfătuieşte să nu vă repeziţi si să puneţi banii pe Karpov; excentricul multimilionar politician are, se pare, mult mai multe şanse. Oana Serafim are detaliile acestei istorii:

Istoria leagă banii, politica, regulamentele şi finalul par să fie cunoscute. Daca preşedintele kalmîc va mai conduce încă patru ani Federaţia Internationala de Sah, spune marele maestru Karpov, nimeni nu va mai stii ce înseamnă acest sport al minţii: „In 4 ani, şahul va fi mort. Si nici nu vom mai avea despre ce să vorbim peste 4 ani, caci sah nu va mai exista. In 20 de ani deja a pierdut atît de mult că este imposibil de imaginat. Cu ani în urma şahul era în competţie cu fotbalul ca cel mai popular sport. Acum nu mai joacă nimeni şah. Chiar pockerul e mai popular. E o ruşine !”

Kirsan Iliumjinov
Poate că marele şahist are dreptate, dar nu intru totul - in Kalmîkia domnului Iliumjînov, în programa şcolară, şahul este obligatoriu. In capitala republicii, la Elista, exista şi cel mai mare complex construit şi care se şi cheamă „ Sah City”. Mai mult chiar, cu banii săi, excentricul multimiliardar a susţinut apariţia de federații de şah în ţări în care sportul acesta era necunoscut precum ţările africane sau din America de sud.

Vicepreşedintele Federaţiei, William Kelleher: „As spune că există multă dezamăgire mai ales in Europa cu Kîrsan. Dar exista vreo 160 de federaţii de şah care ştiu prea puşine despre rivalităţile din cadrul Federaţiei Internationale şi el tocmai pe aceastea le-a incurajat – le-a vizitat, le-a încurajat şi se suspectează că le-ar fi şi finanţat in perioadele electorale din proprii bani.”

Iliumjînov a oferit din banii săi premii de 1 milion de dolari in Asia si 500 de mii in doua turnee - unul în Caraibe şi altul în America Latină. Sigur, în ani în care se votează preşedintele Federaţiei, aceste premii ar putea părea chiar... „mită electorală. Mai cu seama ca, potrivit regulamentelor Federaţiei Internaţionale, fiecare federaţie are un sigur vot in alegerea preşedintelui, indiferent daca Federaţia naţională are 50 de membri sau 300 de mii – ca Germania, de exemplu. Asa ca, spune vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale, politicianul multimiliardar are toate şansele să fie sprijinit de o multime de astfel de mici federaţii.

Anatoli Karpov
Si Karpov, veti întreba, pe bună dreptate. Karpov este susţinut de ţările Occidentale – Statele Unite, Olanda, Franţa, Germania si Elveţia. Dar şansele lui sunt reduse. Vicepreşedintele Kelleher spune că probabil şanse mai mari ar fi avut rivalul dintotdeauna de la masa de şah al lui Karpov şi anume... Garry Kasparov. Cei doi şahişti au lăsat disputa lor la o parte şi au decis că Anatoli Karpov ar trebui să devină preşedintele Federaţiei Mondiale. In concluzie au început sa facă propagandă şi lobby prin federaţiile naţionale. Se pare încă că banii şi paşii lui Iliumjînov au fost mai rapizi...

Pentru ca lucrurile să fie încă şi mai complicate, Federaţia Rusă de şah a decis să îl sprijine şi pe Iliumjînov şi pe Karpov. Si pentru ca lucrurile sa fie încă şi mai stranii, politicianul care declara ca este vizitat de extratereştii şi că în 1997 a făcut o plimbare cu un OZN venit sa-l ia din apartamentul său moscovit, a oferit 10 milioane de dolari pentru construcţia unui mare centrul al sahului, la New York, in apropierea locului în care au fost turnurile gemene de la World Trade Center in locul controvarsatului centru cultural islamic. Iliumjînov a spus că a făcut propunerea in numele Federaţiei Internaţionale de Sah, dar se pare ca bugetul Federaţiei este de numai... 3 milioane de dolari.

Alegerea preşedintelui federaţiei internationale de şah se va face in timp ce se va desfasura si Olimpiada Sahului unde participă 1300 de sportivi reprezentind 143 de naţiuni. Dar aproape nimeni nu ştie ca aceasta Olimpiada mai exista. Televiziunile, presa scrisa nu i-au acordat nici o atentie...

„Este uimitor pentru mine că televiziunea nu acordă nici o atenţie şahului. Cind Olimpiada a avut o singura menţiune in presa, s-a vorbit despre un mare succes...”, se lamnetează Yuri Averbach, cel mai batrin mare maestru din Rusia. Domnul Averbach are 88 de ani....
XS
SM
MD
LG