Linkuri accesibilitate

28.09 - Chișinău: Convorbirile lui Dumitru Braghiș la Moscova


Dumitru Braghiș (2009)
Dumitru Braghiș (2009)

Vizita de trei zile la Moscova a primului ministru moldovean nu s-a soldat cu semnarea nici unui document oficial.


28 septembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Convorbirile lui Dumitru Braghiș la Moscova.

Radu Benea: Primul ministru Dumitru Braghiş a ţinut astăzi o conferinţă de presă, la care a prezentat rezultatele recentei sale vizite la Moscova. Amănunte de la Lina Grâu.

Vizita de trei zile la Moscova a primului ministru moldovean, Dumitru Braghiş, nu s-a soldat cu semnarea nici unui document oficial. Cu toate acestea, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, premierul s-a arătat mulţumit de rezultatele discuţiilor purtate cu preşedintele Dumei de stat, Ghenadi Selezniov, cu omologul său rus, Mihail Casianov, cu conducerea companiilor ITERA şi Gazprom şi a concernului de electricitate RAO ES.

Făcând bilanţul discuţiilor cu caracter politic, purtate la Moscova, Dumitru Bragiş a spus, că elaborarea statutului Transnistriei trebuie urgentată şi că ar fi bine dacă comisia Federaţiei Ruse, condusă de deputatul Evgheni Primakov, ar veni cât mai repede la Chişinău pentru a discuta proiectul de regelementare, propus de această comisie, dar şi cel venit din partea Chişinăului.

Braghiş a anunţat, că o delegaţie de la RAO ES a şi venit astăzi în Republica Moldova, pentru a discuta cu întreprinderea de stat Moldtranselectro posibilitatea înfiinţării unei întreprinderi mixte de tranzitare, producere şi export de energie electrică în baza liniilor de 480 de kilovolţi şi a staţiei de transformare de la Vulcăneşti, cu o eventuală participare a concernului rus de gaze ITERA, a centralei de la Cuciurgan, controlată de Tiraspol, şi a părţii Ucrainene. Concernul ar urma să activeze în baza materiei prime importate din Rusia de către RAO ES. Braghiş a spus, că întreprinderea ar putea fi creată până la sfârşitul anului şi că Chişinăul va insista ca centralele electrice cu termoficare moldoveneşti să fie asigurate cu materie primă la acelaşi preţ ca şi viitoarea întreprindere mixtă.

Vizita la Moscova nu a limpezit lucrurile nici în problema reducerii preţului la gaze, deocamdată rămânând în vigoare vechiul tarif de 80 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze livrate Republicii Moldova şi de 20 de dolari pentru o mie de metri cubi tranzitaţi spre Balcani şi Turcia. Pe viitor în acordul de livrare ar putea fi prevăzut un tarif negociabil, care ar putea fi unul mai scăzut doar în cazul majorării volumelor tranzitate prin Republica Moldova. Cu referire la asigurare cu surse alternative de gaze naturale, Braghiş a spus, că aceasta s-ar putea face prin compania rusă ITERA şi compania moldovenească Ascom, care extrage gaze în Kazahstan şi Turkmenistan, dar că preţul la gazele livrate de ultima ar putea depăşi 85 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Braghiş a declarat astăzi că datoria Chişinăului faţă de Gazprom constituie doar 50 de milioane de dolari şi nu peste 550 de milioane, cum susţine concernul rus, iar la data de 1 septembrie achitările curente au fost de 91,8 la sută. Potrivit unor surse din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, partea rusă s-a arătat interesată de stingerea datoriei istorice prin tractoare şi utilaj special pentru blocul militar, produse în Moldova. La întrevederea avută cu premierul rus, acesta va promis că va da indicaţii Băncii centrale a Federaţiei Ruse pentru urgentarea trecerii la balanţa Gazpromului a sumei de 60 de milioane de dolari, cât constiuie cota parte a concernului rus în capitalul social al întreprinderii Moldova-Gaz.

Un alt bloc de probleme a ţinut de perceperea impozitelor indirecte, dar şi aici semnarea unui document a fost amânată pentru câteva săptămâni. Se prevede scutirea de TVA a gazelor importate în Republica Moldova, în schimb Chişinăul va scuti de TVA vinurile exportate în Federaţia Rusă.

Dumitru Braghiş a declarat că Moldova va recunoaşte datoria de 44 milioane de franci elveţieni, revenită în 1994 Căilor ferate moldoveneşti, după destrămarea sistemului centralizat de transport feroviar al URSS, deoarece partea rusă a prezentat documentele, care confirmă existenţa acestei datorii. Litigiul în jurul datoriei a început acum doi ani, când Guvernul moldovean a pus la îndoială existenţa datoriei, care nu putea fi confirmată de nici un document, deoarece contabilitatea era dusă la Moscova. Pe parcursul anilor au fost achitate 10 milioane de franci, iar recent Căile ferate din Federaţia Rusă au refuzat folosirea vagoanelor moldoveneşti pentru tranzitarea mărfurilor ruse, revendicând şi restul datoriei. Braghiş a spus că traficul va fi reluat, iar datoria reieşalonată.

După întrevederile de la Moscova, Dumitru Braghiş a spus că până la sfârşitul anului ar putea fi semnat acordul de prietenie şi cooperare între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, iar preşedintele Dumei de stat, Ghenadi Selezniov, a declarat, că documentul va putea fi examinat şi adoptat de Dumă chiar în sesiunea viitoare. În multiplele interviuri, acordate mediilor de la Moscova, Braghiş a dat asigurări, că până la sfârşitul săptămânii Legea audiovizualului, care impune o grilă obligatorie de 65 la sută de emisiuni în limba română, va fi modificată.

Din Chişinău, Lina Grâu, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG