Linkuri accesibilitate

Obama în căutarea unui nou consilier economic prezidențial


Lawrence Summers, directorul Consiliului Național Economic de la Casa Albă
Lawrence Summers, directorul Consiliului Național Economic de la Casa Albă

Plecarea anunțată a lui Larry Summers, urmează deciziei altor oficialități economice de a părăsi administrația.


Principalul consilier economic al presedintelui Barack Obama, Larry Summers va parasi in curind Casa Alba si va reveni la Universitatea Harvard. Ce profil ar trebui sa aiba inlocuitorul său ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Republicanii din opozitie ii cer presedintelui Barack Obama sa-si aleaga un consilier economic principal mai dispus decit Summers sa apere firmele private, businessurile americane. Casa Alba nu va lua o decizie in acest sens, inca citeva luni, probabil. Dar speculatiile abunda si profilul despre care se vorbeste cel mai mult este o femeie, din lumea afacerilor.

Senatorul republican Lamar Alexander a spus ca si-ar dori alaturi de presedinte pe cineva care intelege de ce e nevoie pentru a fi create locuri de munca, in sectorul particular. Alexander crede ca una dintre problemele administratiei democrate este ca nu are in rindurile sale persoane cu o astfel de experienta, care sa fi creat locuri de munca, in sectorul privat.

Intre numele vehiculate se numara fosta presedinta a firmei Xerox, Anne Mulcahy, fosta consiliera principala in administratia Clinton, Laura Tyson si directoarea adjuncta a lui Summers, Diana Farrel. Consilierul principal economic conduce Consiliul National Economic si participa aproape zilnic la intilniri de evaluare si strategie, cu presedintele. Plecarea lui Summers—care era anticipata—va fi dupa alegerile pentru Congres din noiembrie, unde democratii ar putea suferi o infringere usturatoare, in principal din cauza faptului ca redresarea economica a lasat cifra somajului la 9.6%, foarte mare pe standarde americane.

Obama s-ar putea vedea pus in situatia de a lucra dupa alegeri cu republicani la conducerea Congresului si in aceste conditii va trebui sa se deplaseze catre centrul spectrului politic, poate punind accentul pe reducerea deficitului bugetar. Doar astfel isi poate pregati terenul pentru realegere in 2012. Desi surse din administratie spun ca presedintele va duce dorul exprientei si cunostintelor lui Summers, plecarea lui ofera sefului executivului sansa de a da semnalul unui inceput in materie de politica economica.

Plecarea anuntata a lui Larry Summers, urmeaza deciziei altor oficialitati economice de a parasi administratia: directorul pentru buget, Peter Orszag si Christina Romer – care conduce Consilul Consilierilor Economici. Dar inainte de a se ocupa de consilierii economici, Obama ar putea avea o preocupare mai presanta de personal, daca seful consilierilor sai, Rahm Emanuel decide sa candideze pentru postul de primar, la Chicago.
XS
SM
MD
LG