Linkuri accesibilitate

Guvernul pune temelia unor sisteme care să îmbunătățească viața populației


Valentina Buliga: Legea cu privire la ajutorul social stabileşte 530 de lei venit minim garantat, asigurat de stat familiei în situaţie dificilă.


Pe parcursul unei singure săptămâni, guvernul a emis două mesaje contrarii: dacă Sergiu Sainciuc, viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a dat asigurări că executivul are banii necesari pentru majorarea pensiilor şi că există un proiect de lege, coordonat cu FMI, în acest sens, premierul Vlad Filat a dezminţit această perspectivă, spunând că sursele lipsesc şi că FMI insistă ca încasările suplimentare, de un miliard şi ceva, să fie cheltuite pentru acoperirea enormului deficit bugetar lăsat de comunişti. Despre starea de spirit a celor peste 600 mii de pensionari vom discuta in aceasta dimineata cu Valentina Buliga, ministra Muncii si Protecţiei Sociale.

Europa Liberă: Premierul Vlad Filat declara, că Guvernul negociază cu Fondul Monetar Internaţional modificarea Bugetului pentru a putea plăti compensaţii persoanelor nevoiaşe, care suferă de pe urma scumpirii produselor de bază. Haideţi să vedem, până unde s-a ajuns cu negocierea?


Valentina Buliga: „Eu vreau să vă spun, că eu nu particip la aceste negocieri. Ştiu doar că este opţiunea noastră, obiectivul nostru, ca persoanele care vor suferi în rezultatul scumpirilor să fie protejate, într-un fel sau altul, de către stat.”
Valentina Buliga


Europa Liberă: Doamnă Valentina, dar se poate modifica actualul buget pentru ca să se permită Cabinetului de miniştri să acorde subvenţii persoanelor sărace, ca să acopere scumpirea produselor strict necesare?


Valentina Buliga
: „Doamnă Valentina, da. Eu cred că acest buget se poate modifica şi noi reuşim. Dar un element de protecţie există şi nu ştiu de ce noi nu prea vorbim de acest element. Este vorba de acel ajutor social, care are în bugetul statului bani destinaţi pentru a asigura o protecţie garantată, în caz de majorări de preţuri, scumpiri. Spre regret, în Chişinău avem un număr foarte mic de persoane, care se adresează. Pentru că în Chişinău, după cum ştim noi, aşa-numitul indicator de bunăstare este unul mai avansat decât în satele Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Bine, dar până acum nu v-aţi explicat de ce se întâmplă acest lucru?


Valentina Buliga: „Am încercat să analizăm. Cred că este vorba de faptul, că în Chişinău lumea este mai mult angajată în câmpul muncii. Veniturile care le primesc cetăţenii oraşului Chişinău depăşesc acel minim garantat, care este stabilit prin lege. Legea cu privire la ajutorul social stabileşte 530 de lei venit minim garantat, pe care îl asigură statul în cazul în care familia a nimerit în situaţie dificilă. Şi cred, că aici este problema. Dar vreau să vă spun, că noi chiar dacă ne-a fost greu anul acesta, oricum numărul de familii, care au beneficiat de ajutor social este în creştere.

Sunt aproape de 40 de mii de familii din Republica Moldova care beneficiază de ajutor social. Acel ajutor de încălzire, care l-am dat pentru trei luni. Şi iată, suntem gata să-l oferim pentru luna noiembrie şi decembrie, ajutor de încălzire, câte 130 de lei pentru acele familii, care sunt vulnerabile. Pentru 2011 deja am aprobat în Legea 133 şi avem surse destinate pentru această compensaţie. Clar că este problemă, dar aţi văzut că ieri Guvernul a aprobat această decizie cu completarea din rezervele statului, sau ajutorul din rezervele statului a brutăriilor. Ca să nu se admită scumpirea pîinii, ca un element important în alimentaţia cetăţenilor.”

Europa Liberă: Schimbarea percepţiei populaţiei în folosul coaliţiei de guvernământ depinde în mare măsură şi de plata pensiilor. Dar poate mai mult de mărimea pensiei, pentru că mergând cu microfonul Europei Libere în teritoriu, de fiecare dată lumea încearcă să spună, că aceste doar patru la sută majorări, care s-au operat în primăvară, sunt nesemnificative. Şi lumea deplânge situaţia în care se află.

Valentina Buliga
: „Este adevărat. Suntem şi noi de acord cu ei. Şi încercăm să le lămurim, că acele patru procente nu au fost o nedorinţă a noastră, sau o ambiţie a noastră. Au fost indicatorii economici, pe care noi nu putem să-i schimbăm. Ca şi mecanismul de indexare, că este unul chiar bun în Republica Moldova. Şi este o indexare, nicidecum o majorare. A menţionat şi premierul, şi noi ştim, că se merită să venim cu un alt mecanism de indexare, dar iar depinde. Acum chiar dimineaţă am auzit rezultatele unui studiu, care ne demonstrează, că economia Republicii Moldova a început să se relanseze. Şi cât de repede se va relansa ea, depind şi posibilităţile noastre financiare şi posibilităţile noastre de a ajuta această lume. Şi este dorinţa noastră, dar nu putem să facem declaraţii, fără a avea acest suport bugetar. Ne dorim din suflet şi suntem în căutarea acestor surse.”

Europa Liberă: Dar FMI vă permite să majoraţi? Pentru că comuniştii cu fiece ocazie declară, că actuala guvernare este dependentă de Fondul Monetar Internaţional în totalitate. Depinde de acele angajamente, care şi le-a asumat.

Valentina Buliga: „Eu nu aş vrea să comentez ceea ce spun comuniştii. Eu ştiu, că în Republica Moldova trebuie să existe lucruri care să fie relevante şi sisteme create nu pentru un an de guvernare, sau pentru cineva când guvernează să se arate bine în faţa omului. De aceea am şi ajuns în rezultatul guvernării lor cu sisteme învechite. Cu o insecuritate a cetăţenilor, că nu am creat-o noi, până la urmă. Nu vreau aici să mă întorc la ceea ce am spus nu o dată. Este rezultatul la faptul a ceea ce au făcut ei, că astăzi multă lume nu beneficiază de protecţie. Pentru că nu au fost create sisteme relevante, bune, bazate pe principii. Şi nu este vorba de dependenţă de cineva. Este vorba că noi, adică ei, pe parcursul anilor nu au creat sisteme, după cum am spus eu, un sistem de protecţie bazat pe anumite principii. Şi nu s-a înţeles. De multe ori au ajutat pe cei, care poate nu erau cei mai săraci, cei mai vulnerabili, cei mai nevoiaşi sau copiilor. Deaceea, da, ne-a nimerit această situaţie dificilă. Dar odată şi odată noi trebuie să punem temelia unor sisteme să aducă beneficii oamenilor şi să îmbunătăţească viaţa lor.”

Europa Liberă: Câte categorii de persoane nevoiaşe există astăzi în Moldova?


Valentina Buliga: „Da, la fel aş vrea să menţionez, că ceea ce se mai aude, că actualul Guvern a anulat compensaţiile – nu este adevărat. Compensaţiile nominative la fel le primesc cele 11 categorii de beneficiari. Compensaţiile nominative, ajutorul social, care a primit aproape 200 de milioane de lei mai mult decât în anul 2008 şi chiar începutul anului 2009. Ajutorul acela de încălzire, care la fel este de o sută şi ceva de milioane. Acele scutiri, care au fost pentru asociaţiile invalizilor, în jur de 80 de milioane – toate acestea luate împreună au fost măsuri de protecţie orientate către păturile vulnerabile şi sărace. Nu am reuşit, poate, să facem tot ca să se simtă lumea mai bine, dar nu putem nega, că în 2010 nu au sporit. Chiar cu 36 % măsurile de protecţie au sporit comparativ cu anii precedenţi. Cu toate că am luat ţara, cum am menţionat, nu mai vreua să mai repet astăzi acest lucru.”

Europa Liberă: Oricum, oamenii în etate cred, că Alianţa pentru Integrare Europeană este mai puţin capabilă decât PCRM să aibă grijă de ei şi de proteţia lor.


Valentina Buliga
: „Nu ştiu, poate maşinăria de minciuni a cuiva este mai dezvoltată decât informaţiile aduse de noi la cetăţenii noştri, dar eu cred foarte mult în înţelepciunea oamenilor, cetăţenilor Republicii Moldova că ne vor înţelege. Pentru că nu mai poţi să trăieşti în minciuni.”

Europa Liberă: Dar în aceste condiţii, puteţi convinge Fondul Monetar Internaţional că majorările sunt necesare?


Valentina Buliga
: „Eu cred că noi trebuie să le demonstrăm încă odată, că bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova este un element foarte important pentru noi şi un obiectiv sigur pentru noi. Eu cred, că putem fi înţeleşi. Dar poate găsim şi acele rezerve interne, care să ne ajute să facem lucrul acesta.”

Europa Liberă: Până la urmă, alegeţi mai degrabă să găsiţi rezervele, sau totuşi să convingeţi FMI să modificaţi bugetul?


Valentina Buliga: „Doamnă Valentina, nu sunt finanțist, nici economist, dar cred că avem suficiente, eu ca ministrul al Muncii şi Protecţiei Sociale, suficiente argumente să încercăm să lămurim şi să atingem. Nu ştiu. Eu sincer să vă spun, Guvernul, Parlamentul Alianţei doreşte ca lucrul acesta să se întâmple. Dar nu în detrimentul distorsionării de lungă durată a ţării şi a sistemelor. Şi clar, că ne dorim ca cetăţeanul nostru să se simtă protejat şi întreprindem maximum de măsuri posibile.”

Europa Liberă: Mai recent, premierul Filat s-a arătat nemulţumit de Legea privind facilităţile pentru invalizi. V-aţi clarificat în această problemă?


Valentina Buliga: „Vreau să vă spun, că ne-am clarificat. Eu îmi amintesc foarte bine anul, când s-a modificat Legea privind protecţia persoanelor. Cum au fost introduse anumite elemente, care au permis pe parcursul anilor să beneficieze nu aceste persoane de aceste facilităţi. Şi controalele au demonstrat lucrul acesta. Şi ieri, în şedinţă de Guvern, adoptând acel regulament, care ne va permite împreună, inclusiv cu ei, cu asociaţiile invalizilor, persoanelor nevăzători şi cu deficienţe auditive şi cu reprezentanţii tuturor structurilor, să monitorizăm. Pentru ca, într-adevăr, aceste facilităţi la taxa pe valoare adăugată să vină la aceste asociaţii.”

Europa Liberă: La importul materiei prime?


Valentina Buliga
: „Da, la importul de materie primă.”

Europa Liberă: Şi accesorii necesare producţiei.

Valentina Buliga
: „Şi accesoriile necesare pentru producţie. Pentru ca anume aceste asociaţii şi aceste persoane să beneficieze, dar nu cineva, care poate s-a îmbogăţit pe parcursul anilor, în rezultatul acestor facilităţi. Şi să ajutăm pe adevărat pe aceste persoane. Pentru că noi nu trebuie să admitem excluziunea socială a lor, noi trebuie să le creăm condiţii de competitivitate pentru produsele lor. Pentru că eu ştiu ce produc ei, că anume sunt omul care i-am vizitat. Şi ştiu, că ceea ce fac ei acolo – cutii de carton, căpăcele, chibrite - trebuie să le asigurăm competitivitatea, inclusiv şi prin acele concursuri, prin care le-am oferit marjă preferenţială de 15 %. Sunt nişte lucruri, care trebuie să funcţioneze. Şi statul încearcă, a demonstrat prin astfel de lucruri, să-i ajute. Dar depinde şi de capacitatea conducătorilor. Sunt mai multe lucruri aici legate, care sper că anume prin acest regulament o să ne ajute să facem ordine şi aici.”

Europa Liberă: În mai puţin de două ore sunteţi convocaţi în şedinţa Cabinetului de miniştri. Mergeţi să rectificaţi Legea bugetului?

Valentina Buliga: „Da, Legea bugetului şi cred că şi Legea bugetului asigurărilor sociale, că avem acolo de precizat nişte indicatori şi sperăm să reuşim.”
XS
SM
MD
LG