Linkuri accesibilitate

Dezbateri ProTV - În profunzime


Un an de guvernare Vlad Filat.


Guvernul Alianţei pentru Integrare Europeană a fost investit anul trecut pe 25 septembrie după o sofisticată repartizare a portofoliilor ministeriale, liderul PLDM, Vlad Filat asumându-şi funcţia cea mai ingrată, la acel moment, dar ulterior developindu-şi avantajele. Principalul angajament al Executivului fost să ducă la bun sfârşit schimbarea promisă cetăţenilor în alegeri şi mai ales după violenţele din aprilie ce au marcat sfârşitul a 8 ani de guvernare comunistă.

Guvernul şi-a început activitatea în toiul crizei economice şi financiare aprofundate de mostenirea unei enorme găuri bugetare ce echivala cu riscul imposibilitătii de a plăti pensiile şi salariile, situatie negată fireste de guvernarea precedenta, care se lăuda că ar fi traversat faze mult mai dificile.

Beneficiind de sprijinul partenerilor occidentali, guvernul a obţinut rapid un împrumut de 600 de milioane de dolari de la FMI, reuşind să înlăture pericolul colapsulului financiar iminent, cum estima Executivul.

Condiţiile foarte blânde ale finanţării în comparatie cu practicile regionale, adică fără reduceri salariale şi de angajaţi, păstrând vârsta de pensionare şi anunţatele majorări salariale pentru profesori şi pe cele sociale, au eliminat la acel moment, potrivit unor observatori, riscul unor tensiuni sociale.

Primele acţiuni ale guvernului au fost însă nu numai de stringentă necesitate, dar au avut şi caracter simbolic: abolirea regimului de vize pentru cetăţenii români, eliminarea restricţiilor la exportul de vin în Rusia sau, mai târziu, deschiderea consulatelor româneşti la Bălţi şi Cahul, semnarea acordului de mic trafic la frontieră cu România, scoaterea sârmei ghimpate de la Prut, de la hotarul cu Uniunea Europeană.

De altfel, prima vizită peste hotare a premierului Vlad Filat a avut loc la Bruxelles. Pe plan extern, s-a putut observa şi o îmbunătăţire a relaţiilor cu vecinii şi încercări de normalizare a relaţiilor cu Rusia. Se pare însă că relaţiile cu Moscova au rămas într-o stare de suspans, deşi Guvernul a făcut tot posibilul să evite vara aceasta un embargo total la vinuri şi la exportul de fructe şi legume.

În ciuda unei recesiuni globale, guvernul a obţinut în primul semestru o creştere economică de 2,5 %. Moldova a ajuns astfel printre primele opt ţări din regiune cu cea mai mare creştere economică. Deficitul bugetar şi inflaţia s-au redus în jumătate.

Cu toate acestea, preţurile la mai multe produse şi servicii au continuat să crească. Nemulţumirea socială a fost alimentată şi de scumpirea resurselor energetice de la începutul anului.

Totodată, guvernul a promis să demonteze aşa-numitele monopoluri la importul de carne şi peşte, însă preţul acestor produse nu a scăzut, la fel ca şi preţul medicamentelor.

Guvernul este criticat şi pentru că nu a reuşit să reformeze justiţia, pentru faptul că adevărul despre violenţele din 7 aprilie încă nu a fost elucidat, iar vinovaţii de actele de tortură rămân nepedepsiţi. Criticile vizează şi nivelul corupţiei care s-ar fi redus prea puţin, la fel ca şi birocraţia, faptul că investiţiile mari întârzie să vină, că producătorii locali nu sunt protejaţi suficient, că Moldova rămâne dependentă de importuri şi că şomajul continuă să crească.




În ciuda dificultăţilor, guvernul este însă lăudat şi încurajat de partenerii externi ai Moldovei pentru efortul de consolida democraţia, de a construi un stat de drept şi a promova reforme economice şi pentru paşii rapizi pe calea integrării europene. În martie anul acesta, Moldova a obţinut promisiunea donatorilor de a i se oferi aproape 2 miliarde de euro pentru strategia de reforme. La capitolul succese sunt trecute şi reluarea discuţiilor cu regiunea transnistreană, chiar daca relansarea contactelor se produce de o maniera nu tocmai protocolara, la parerea unor observatori.

Progresele cele mai vizibile par să fie în relaţia cu Uniunea Europeană. Cel puţin, guvernul dă asigurari că este tot mai aproape de obţinerea regimului liberalizat de vize pentru cetatenii moldoveni, numind chiar un termen extrem de optimist, şi de înfiinţare a unei zone de comerţ liber cu Uniunea Europeană.
XS
SM
MD
LG