Linkuri accesibilitate

15 mii de tone cu titlu de împrumut


Ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc: „Această cantitate de grîu va fi eliberată în baza contractelor dintre Agenția rezerve materiale de stat și agenții economici din panificație”.

Valeriu Cosarciuc: „Vom întreprinde toate măsurile ca să stabilizăm piaţa pentru produsele de panificaţie. Hotărârea de Guvern, care a fost astăzi aprobată, prevede că din rezervele de stat vor fi eliberate, cu titlul de împrumut, 15 mii de tone pentru agenţii economici, care produc produse de panificaţie. Va fi un suport pentru ca să stabilizăm piaţa cu produse de panificaţie. Înafară de aceasta, noi discutăm în permanenţă şi cu marii comercianţi de cereale şi vom căuta să găsim puncte de tangenţă, pentru ca să stabilizăm piaţa internă.”

Europa Liberă: Cantitatea de 15 mii de tone o luaţi din rezerva de stat şi ea va fi oferită căror agenţi?

Valeriu Cosarciuc: „Această cantitate va fi eliberată în baza contractelor, semnate între Agenţia rezerve materiale de stat şi agenţii economici. Acei agenţi economici, care vor putea să îndeplinească condiţiile contractului, vor putea beneficia.”

Europa Liberă: Dar la ce condiţii?

Valeriu Cosarciuc: „Principala condiţie este ca să asigure că au gaj, ca să garanteze că această cantitate de grâu va fi întoarsă în rezervele de stat. Alte condiţii speciale nu sunt. Adică, unica condiţie este ca ei să garanteze, că în termen de până la 1 septembrie 2011 cantitatea de grâu va fi întoarsă în rezervele de stat.”

Europa Liberă: Cum explicaţi majorările de preţuri la produsele lactate?

Valeriu Cosarciuc: „La produsele lactate în totalitate nu avem majorări. Este o singură companie, care încearcă să mărească preţurile. Conform Constituţiei Republicii Moldova, Guvernul este în drept să intervină atunci când apar nişte discrepanţe pe piaţa internă.”

Europa Liberă: Bine, dar într-o economie de piaţă...

Valeriu Cosarciuc: „Există şi limitări la adus comercial, de o pildă. Da? Există la noi în Republica Moldova şi există şi în alte ţări, chiar şi în ţările europene. Dumneavoastră ştiţi foarte bine că există Hotărârea 547, care prevede, de pildă, că produsele sociale, şi este o listă de produse sociale anexată la această Hotărâre, se limitează adausul comercial la aceste produse.”

Europa Liberă: Cum motivează agenţii că ridică preţurile?

Valeriu Cosarciuc: „Ei motivează că au greşit într-o perioadă oarecare, că au menţinut preţurile şi au acumulat nişte pierderi. Dar atunci când cresc preţurile la unele componente ale unui produs, trebuie să lucrezi la costuri. Să micşorezi costurile, să cauţi rezerve. Dar este şi altă problemă, pe care agenţii economici nu o iau în calcul. Că atunci când măreşti preţurile, îţi micşorezi vânzările.”

Europa Liberă: La asta mă gândeam acum. Fiindcă capacitatea de cumpărare la moldoveni este joasă, o parte din producţie rămâne. Şi e mai convenabil să arunci producţia, care n-ai comercvializat-o, pentru că ai ridicat preţul? Sau e mai bine să menţii preţul?

Valeriu Cosarciuc: „Chiar vreau să vă spun aşa, dintr-un mic secret, că întreprinderea, care astăzi încearcă să mărească preţul la produsele lactate, adică la produsele sociale, ea a diminuat preţurile la nişte produse, care nu sunt incluse în lista produselor sociale, fiindcă nu-şi putea vinde produsul. Acesta este un joc, care are şi o conotaţie electorală, să spunem. Nu zic politică, dar electorală. Chiar am avut discuţii cu conducerea firmei respective, ne-am uitat peste cifre şi am văzut, că ei au fost nevoiţi să micşoreze preţurile la brânzeturi, care nu sunt incluse în listă, au avut pierderi din cauza aceastor micşorări şi acuma caută, pur şi simplu, să atragă atenţia asupra companiei respective şi poate cumva Guvernul va veni cu un suport şi îşi vor putea să-şi compenseze o parte din aceste pierderi. Guvernul poate interveni în cazul dat, dar şi noi o să ajutăm unde sunt problemele, cu toate că nu trebuie să ne implicăm noi acolo, să ne uităm în cost, în calculaţie, ş.a.m.d.”

Europa Liberă: De ce aceste majorări de preţuri acum, în ajun de campanie electorală?

Valeriu Cosarciuc: „Sunt la noi aşa numiţi actori politici. Campania electorală, întotdeauna, ştiţi, este un teatru al absurdului. În loc să ne gândim cum să scoatem ţara din situaţia în care se află, noi începem ca să influenţăm rezultatele viitorelor alegeri prin diferite manipulări ale agenţilor economici, pe urmă manipulăm şi cu populaţia. Şi asta este situaţia.”

Europa Liberă: În concluzie, domnule Cosarciuc, se vor stopa aceste majorări? Ce se va întâmpla?

Valeriu Cosarciuc: „Guvernul va întreprinde toate măsurile ca să stabilizăm piaţa internă şi ca oamenii să nu aibă de suferit.”

Europa Liberă: Până la campania electorală? Pe parcursul campaniei electorale? Sau în general?

Valeriu Cosarciuc: „În general, Guvernul nu trebuie să se conducă de campanii electorale. Este vorba de o activitate permanentă. Şi noi trebuie să anticipăm unele evenimente şi unele procese.”
XS
SM
MD
LG