Linkuri accesibilitate

O problemă de securitate lingvistică şi culturală a statului (Timpul)


Eventis Mobile în insolvabilitate (Economist).


Constantin Tănase, de la Timpul, îşi dedică editorialul său de astăzi propunerilor tot mai insistente în ultima vreme legate de organizarea unui referendum pentru acordarea statutul de limbă oficială limbii ruse. Jurnalistul consideră că, fiind o problemă ce ţine de securitatea lingvistică şi culturală a statului R. Moldova, ea trebuie să ne îngrijoreze la modul cel mai serios. Un lucru nu înţeleg autorii acestor propuneri, avertizează jurnalistul, „în situaţii dramatice moldovenii se pot mobiliza” şi atunci, vom fi vinovaţi cu toţii că acest ipotetic referendum ar putea fi de fapt „unul împotriva limbii ruse şi a Rusiei”.

Economistul scrie astăzi despre soarta companiei de telefonie mobilă Eventis Mobile, intrată în insolvabilitate şi despre care în presa s-a scris că ar fi fost o afacere a liderului creştin-democrat, Iurie Roşca, iar Procuratura bănuia că ar fi un proiect orientat spre o spălare de bani de proporţii. O constatare a ziarului care oarecum confirmă bănuiala Procuraturii: „valoarea activelor Eventis scoase la vînzare este de circa opt ori mai mică decît cea a datoriilor acestei companii”.

Businessul moldovenesc s-a băgat în politică, titrează astăzi Moldavskie Vedomosti, care dă exemplul premierului Vlad Filat, a ministrului transporturilor, Anatol Şalaru, ministrului de externe, Iurii Leancă, a omului de afaceri Victor Şelin, care a preluat recent conducerea PSD, ş.a. „Este un lucru dezagreat de societate”, avertizează jurnaliştii de la Moldavskie Vedemosti, sugerînd totodată că, pentru a-şi proteja interesele, businessmanii ar face bine dacă ar apela la patronate, şi nu la partide politice.

Un articol din Panorama analizează noua formulă de repartizare egală între partidele intrate în Parlament a voturilor rămase de la cele ce nu vor depăşi pragul de 4 %. O formulă inedită, dar nepotrivită, este concluzia ziarului, care crede că, cel mai probabil, după alegerile anticitate ce vor testa noua procedură vom asista la lungi procese judiciare legate de acest subiect.

Pe aceeași temă

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG