Linkuri accesibilitate

Locurile de muncă - principala obsesie a oamenilor


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: „În timp de criză preocuparea faţă de locurile de muncă este firească, ţinând cont de creşterea şomajului în ultima perioadă”.


Iurie Gotişan: „Pentru prima jumătate de an veniturile disponibile ale populaţiei - şi aici ar intra inclusiv veniturile salariale, tot felul de indemnizaţii sociale, venituride peste hotare, etc., - au constituit în medie pe persoană în jur de 1 260 de lei, fiind în creştere cu peste 10 %, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2009. Plăţile salariale, de fapt, reprezintă cea mai importantă sursă de venit şi asta constituie peste 42 % din veniturile totale, însă contribuţia acestora a fost în descreştere faţă de 2009 cu ceva mai mult de două puncte procentuale.

Dacă e să comparăm veniturile dintre urban şi rural, atunci decalajele sunt destul de vizibile, arată aceeaşi statistică. Spre exemplu, veniturile obţinute din salarii în zona urbană reprezintă circa 57 la sută din total venituri, pe când în mediul rural acestea abia depăşesc 27 la sută din total, deci, fiind de două ori mai mici. Este interesant faptul, că populaţia rurală este într-o proporţie mult mai dependentă de transferurile de peste hotare faţă de cea urbană.”

Europa Liberă: Chiar dacă veniturile au crescut şi salariile cel puţin nu au scăzut, se pare, că există o anumită nemulţumire socială faţă de creşterea preţurilor în ultima perioadă, care erodează veniturile populaţiei.

Iurie Gotişan: „Bineînţeles, vedeţi aceeaşi statistică arată că cheltuielile populaţiei au crescut în această perioadă. Fiindcă, chiar dacă salariile şi veniturile nominale, aşa cum arată aceleaşi cifre, nu au scăzut, atunci inflaţia, preţurile, după cum aţi pomenit, mai mari, majorările de taxe, în general diferite scumpiri în lanţ, care s-au transpus asupra mai multor produse şi servicii, subţiază aceste venituri. Iar principalul efect urmare acestora este scăderea puterii de cumpărare a populaţiei, adică raportul dintre salarii, sau venituri şi scumpiri. Or, în prezent, să zicem, cu aceeaşi mie de lei cetăţenii vor cumpăra mai puţine produse. Mai mult: peste 40 la sută din cheltuielile populaţiei sunt, în mare parte, pe seama produselor alimentare. Or, anume la aceste produse s-au simţit scumpiri în ultima perioadă. Şi de fapt, ponderea mare a cheltuielilor pentru alimente în coşul de consum al populaţiei denotă un nivel scăzut al bunăstării acesteiea.”

Europa Liberă: De fapt, chiar unele sondaje de opinie arată, că moldovenii sunt destul de pesimişti în privinţa situaţiei economice actuale. Statisticile confirmă sau infirmă aceste impresii?

Iurie Gotişan: „Fără îndoială că pesimismul moldovenilor se accentuează, când vine vorba de bani. Ultimele sondaje, spre exemplu, arată că veniturile a circa 30 la sută din ei nu sunt suficiente nici pentru strictul necesar, în timp ce aproape 40 la sută consideră, că veniturile din gospodărie le ajung doar pentru strictul necesar. Avem categorii sociale care se află la limita subzistenţei chiar. Şi este, de fapt, o situaţie absolut firească. Cât nu s-ar părea de straniu, în pofida să zic eu, relansării unor indicatori economici, cum ar fi creşterea economică, creşterea veniturilor la buget, etc., per ansamblu populaţia nu simte asta în propriul buzunar. Că, de fapt, acea creştere economică înregistrată în statistici este, cred eu, mai mult pe seama unor creşteri de taxe şi impozite şi nu urmare a creşterii productivităţii, sau a unor salarii mai mari, cum ar trebui să fie.”

Europa Liberă: Aceleaşi sondaje spun că aproximativ 40 % din populaţie consideră că Guvernul ar trebui să se preocupe mai mult de crearea unor noi locuri de muncă şi peste 20 % mizează pe creşterea pensiilor, iar 15 % pe creşterea salariilor.

Iurie Gotişan: „De fapt, datele sondajelor despre care aţi pomenit şi pe care le cunosc şi eu, în privinţa mersului economiei nu sunt surprinzătoare, având în vedere căderea acesteia în 2009. Aici contează şi faptul că o bună parte din populaţie are venituri modeste şi submodeste, dacă pot să mă exprim astfel. Este mai mult decât firească preocuparea faţă de locurile de muncă, ţinând cont de creşterea şomajului în ultima perioadă şi perspectivele, care deocamdată nu sunt prea îmbucurătoare. Cred eu, această grijă este peste tot în regiune, în Europa şi nu numai. Când treci printr-o criză de amploare, locurile de muncă sunt principala obsesie a oamenilor. Totuşi, situaţia nu este, să zic eu, dramatică precum în unele ţări din regiune, unde s-au operat reduceri de salarii, pensii, sau alte plăţi sociale şi cred că mai devreme sau mai târziu cifrele optimiste, pe care ni le oferă statistica, se vor face simţite şi în buzunarele oamenilor.”
XS
SM
MD
LG