Linkuri accesibilitate

Rocada dintre romi și români


Scepticism în privința elanului european de a împinge înainte politica de integrare a romilor.


Intr-o sinteza bazata pe ce scrie presa din Federatia Rusa, portalul de stiri Hotnews prezinta situatia din Transnistria, unde guvernul separatist nu mai are bani de pensii, unde se apropie alegerile si urmeaza un nou an electoral pentru alegerea presedintelui autoproclamatei Republici. Citand Nezavisimaia Gazeta, articolul pomeneste intalnirea de astazi de la Chisinau a mediatorilor procesului de reglementare a crizei de peste Nistru cu observatorii din Uniunea Europeana si din Statele Unite. Tarile occidentale par sa-si fi regasit brusc interesul fata de rezolvarea acestei crize, iar faptul este explicat in presa de la Moscova – si in consecinta reluat de Hotnews – prin incercarea de „a alunga Rusia din regiune”. Igor Smirnov nu mai este integral in graţiile Moscovei, ambasadorii Marii Britanii in Moldova si in Ucraina au vizitat Tiraspolul si analizeaza perspectivele unei colaborari transfrontaliere Moldova-Ucraina-Transnistria – mai figureaza in tabloul prezentat de Hotnews.

Editorialul Romaniei libere tinteste astazi doua dintre explicatiile problemelor politice acute ale Romaniei: prima vizeaza defectele sistemului uninominal mixt, folosit la ultimele alegeri parlamentare, iar cea de-a doua, lipsa de legitimitate a guvernului Boc. Cum presedintele Traian Basescu a repetat ca sustine un sistem de vot uninominal pur (asadar fara liste), Elena Vijulie considera ca pozitia este una lipsita de frane si de intelepciune, ca si in cazul optiunii sefului statului pentru parlamentul unicameral, o structura mai des intrebuintata in tarile cu regim autoritarist.

Tot in Romania libera, Nicolae Prelipceanu isi exprima scepticismul ca elanul statelor europene de a impinge inainte politicile de integrare a romilor va avea viata lunga. Mentalitatile nu se schimba de azi pe maine – proba, evolutiile modeste din Romania sau din alte tari din est, dupa 20 de ani de la caderea regimurilor comuniste. „In fond, scrie Prelipceanu, prin felul in care este tratata scoala azi in Romania, cum sunt tratati profesorii, dar si elevii, ma tem ca se va realiza o rocada mica intre romi si romani, in sensul ca primii se vor civiliza, in timp ce ceilalti se vor deciviliza, luindu-le locul”.
XS
SM
MD
LG